Стволовите клетки – път към здрав живот до 100 години

Стволовите клетки – път към здрав живот до 100 години Снимка: slideplayer.com

Експерт по стволови клетки разкрива как активирането им може да доведе до дълъг живот в добро здраве.

През последните години изследванията на стволовите клетки бяха съсредоточени предимно върху ембрионалните стволови клетки. Канадският физиолог и ботаник, пионер в областта на изследванията на стволови клетки Кристиан Драпо обаче казва, че техните „възрастни колеги”, зрелите стволови клетки, носят „огромен регенеративен потенциал“.

Отключването им, процес, наречен ендогенна мобилизация на стволовите клетки, помага на тялото да се регенерира, което може да добави десетилетия към живота на някои хора. Ако един здрав човек в добро физическо състояние прави всичко възможно – физическа активност, балансирано хранене и позитивен манталитет - да подпомогне активирането на собствените си стволови клетки, той „със сигурност ще живее дълго, при добро качество на живот“, казва Драпо в интервю пред express.co.uk.

Ученият обяснява, че след 30-годишна възраст броят на циркулиращите в организма стволови клетки намалява, така че едно редовно стимулиране на пролиферацията им би било от полза на всекиго. Стволовите клетки, които са естествена функция на костния мозък, могат да предотвратят развитието на сериозни здравословни състояния, позволявайки на хората да живеят активен и здравословен живот до 90 и дори до 100 години, смята Драпо. 

Експертът, който е главен изпълнителен директор и научен ръководител на фирмата за хранителни добавки Kalyagen, казва: „Фокусът на цялата ми работа беше да изследвам растения, които действат като мобилизатори на стволовите клетки, предизвикват или поддържат естественото им отделяне и движение в тялото”.

В своите продукти Кристиан Драпо използва екстракти от различни растения и плодовете им. Едно от тях е морският зърнастец, използван от хилядолетия в тибетската, монголската и китайската традиционна медицина. 

Georgia Ramon Sea-Buckthorn and Yogurt BIO - Clearchox International
Морски зърнастец, снимка - clearchox.com

Синьо-зелените водорасли и алоето имат подобни свойства. Екстрактът от мехурчесто водорасло съдържа два компонента, които подобряват работата на сърдечносъдовата система, когнитивните функции и метаболизма на глюкоза, а екстрактътот нотоженшен прибавя към това и полезно въздействие върху ендокринната система. Друга важна суровина са бета-глюканите, които се срещат в ечемика, овеса и други зърнени култури, както и в гъбите рейши, шийтаке, майтаке.

„Всеки ден от живота си губим клетки и всеки ден организмът ни създава нови, в това число и стволови. Ако му помогнем да го прави и да ги отделя в тъканите, те ще се възстновяват и подновяват, осигурявайки ни дълъг и здрав живот”, казва Драпо и напомня, че подходящите хранителни добавки са точно това – добавки към един пълноценен живот с много движение, позитивни мисли и здравословно хранене.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: