Зеленият чай като профилактика на рака

Зеленият чай като профилактика на рака Снимка: pixabay

Смята се, че консумацията на зелен и черен чай намалява кръвното налягане и риска от инсулт. Но какъв е ефектът от зеления чай за предотвратяване на рак?

Ползата от зеления чай се дължи на неговите антиоксиданти, наречени катехини. Те са до 100 пъти по-ефективни от витамин С в борбата с неутрализирането на свободните радикали. Листата на зеления чай пък съдържат флавоноиди, които са четири на брой, но особено интересна роля има т. нар. епигалокатехин галат (EGCG).

Според няколко проучвания това вещество, изглежда, предотвратява развитието на туморни клетки в няколко органа, включително в хранопровода, белите дробове, стомаха, гърдите и яйчниците.

Това обаче се вижда в лабораторни изследвания на клетките в епруветка. Следователно резултатите не могат да бъдат директно екстраполирани към това, което наистина се случва в тялото, тъй като веществата, присъстващи в човешкото тяло, не се държат по същия начин както в лабораторията и реакциите могат да бъдат съвсем различни. 

Не е открит съществен ефект на зеления чай по отношение на риска от рак на черния дроб, дебелото черво, панкреаса, пикочните пътища, простатата, лимфома, глиома и левкемията. Но за сметка на това той може да забави прогресията на хроничната лимфоцитна левкемия, рака на гърдата и рака на кожата в ограничена степен, съобщава passionsante.be. Зеленият чай може също да предотврати или намали диарията и повръщането и страничните ефекти от лъчевата терапия, приложена върху коремната кухина или таза.

Колко зелен чай можете да консумирате дневно?

Възрастните могат да консумират три до девет чаши зелен чай (или 250 mg катехини) на ден. По време на бременност, кърмене и при сърдечни проблеми се препоръчва да ограничите консумацията до максимум две чаши на ден.

Имайте предвид, че зеленият чай може да намали усвояването на желязо и други минерали, както и на някои витамини. Затова ако пиете много зелен чай, добре е да проверявате редовно тези параметри с кръвен тест.

Възможни отрицателни ефекти 

Поради антиоксидантния си ефект, зеленият чай може да повлияе на лечение с оксидативен ефект: лъчетерапия, циклофосфамид, дакарбазин, производни на платина, антрациклини и антитуморни антибиотици като блеомицин и митомицин.

Изследванията показват, че съставките на зеления чай, в комбинация с насочена терапия (целенасочена молекулярна химиотерапия), съдържаща бортезомиб, могат потенциално да намалят ефективността на лечението. Това лечение се използва, наред с други неща, и срещу множествена миелома.

Зеленият чай по-здравословен ли е от черния?

Листата на зеления и черния чай идват от едно и също растение. Тези на зеления чай се приготвят само на пара. По този начин те запазват зеления си цвят и сладък вкус. За разлика от тях листата на черния чай се окисляват и понякога опушват, което им придава черен цвят и по-изразен вкус. Окисляването става чрез смачкване на листата, което ги излага на влиянието на кислорода.

Често се смята, че зеленият чай е по-здравословен от черния, но това не е така. Твърди се, че зеленият чай съдържа повече антиоксиданти, вещества, които могат да забавят вредното влияние на кислорода и свободните радикали в организма. Свободните радикали играят роля в развитието на рак, сърдечносъдови заболявания и увеличават симптомите на стареене. Въпреки това черният чай съдържа точно толкова антиоксиданти, колкото и зеленият сорт и само съставът им се различава: зеленият чай съдържа малко по-малко теин (форма на кофеин) от черния чай, но всъщност и в черния неговото съдържание не е високо.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: