Нов тип невропротеза нормализира походката на пациенти с Паркинсон

Нов тип невропротеза нормализира походката на пациенти с Паркинсон Снимка: nrtimes.co.uk

Устройството коригира двигателните нарушения, които с напредването на невродегенеративното заболяване измъчват около 90% от засегнатите

„Падах по няколко пъти на ден”, обяснява Марк Готие, 63-годишен пациент, предприел първи новото лечение. На онлайн брифинг тази седмица той разказва за живота си с болестта, с която е диагностициран през 1996 г. През 2004 г. му е направена дълбока мозъчна стимулация, която облекчила тремора, но развил затруднения при ходене и пълно вцепеняване пред препятствия по пътя. 

Новото устройство е разработено от швейцарски и френски невролози в Швейцарския технологичен институт в Лозана и университетската болница в града, където Марк Готие е опериран. 

За разлика от досегашни мозъчни импланти, които са насочени към засегнатите области на мозъка, електродите на новата невропротеза се имплантират върху област на гръбначния мозък, която командва мускулите на краката и не е пряко засегната от болестта. Подкожен пейсмейкър, поставен в коремната област на пациента, синхронизира импулсите и движенията му в реално време.

Ефектът от невропротезата е почти незабавен. След няколкоседмична рехабилитация с устройството, Марк Готие отново ходи почти нормално. Учените следят състоянието му чрез информация на контролен компютър, подавана от специалните му обувки. Носи и часовник, с който включва или изключва устройството. Използва го около осем часа на ден, освен когато дълго време е седнал или спи. Когато го включи, може дори да се качва сам по стълби или да ходи 5 – 6 километра пеш сред природата. 

Командването на невропротезата изисква добри когнитивни умения и концентрация - „един вид като управление на аватар, обяснява Марк Готие

Сега учените работят по масова версия на устройството, за да продължат експеримента с още шестима пациенти през следващата година. Необходимите средства в размер на 1 милион швейцарски франка са предоставени от фондацията на актьора Майкъл Дж. Фокс. Звездата от филмовата трилогия „Завръщане в бъдещето” заболява от Паркинсон през 1991 г., когато е само 30-годишен.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: