Постковидният синдром е хронично състояние

Постковидният синдром е хронично състояние Снимка: unece.org

Световната здравна организация го определи и описа, след като лекарите идентифицираха проблема още през миналата година.

След консултации и клинични изследвания, проведени в цял свят, СЗО определи 12 симптома, които като правило се проявяват три месеца след прекаран Ковид-19 и не могат да се обяснят с никакви други причини. Клиничното определение на т.нар. „постковид синдром” или „дълъг ковид” обхваща хроничните последствия от инфекцията, съобщи Euronews.

Според Джанет Диас, ръководител на отдела за клинична грижа при СЗО, обичайните симптоми са умора, проблеми с дишането, когнитивни затруднения и някои други неразположения, които влияят на ежедневието. Тези симптоми може да се появят след острия стадий на заболяването, или докато протича инфекцията. Те могат да изчезнат, но след време да се появят отново.

СЗО определя констатациите като важна крачка към заключението, че много хора по света живеят с постковид синдром. 

„Надяваме се, че това ще помогне на медиците да идентифицират такива пациенти и да им предоставят необходимото лечение, намеса и грижа”, казва Диас и приканва здравното законодателство в различните страни да създаде и внедри ефективна система за здравно обслужване на такива пациенти.

По данни на СЗО, постковид синдромът се проявява по-често сред жените и хората на средна възраст. СЗО подчертава, че отчитайки всички обстоятелства, изводите на изследването на се окончателни и може да бъдат допълнени или преразгледани.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: