Португалия е сред европейските лидери в производството на велосипеди

Португалия е сред европейските лидери в производството на велосипеди Снимка: ec.europa.eu

По днни на Евростат миналата година страната е произвела над 2.5 милиона от актуалните „зелени” превозни средства.

Почти цялото протугалско производство на велосипеди е насочено към износ. С тези обеми, както и с безкомпромисното качество, Португалия се нарежда сред водещите производители на велосипеди в ЕС Италия и Германия, пише Euronews. 

Паралелно с това, Португалия насърчава ползването на велосипеди в страната като част от усилията за намаляването на въглеродните емисии, преходът към нисковъглеродна икономика и във връзка с програми за подобряване на здравния статус на населението. 

Много португалски градове изграждат велосипедна инфраструктура и разширяват велосипедните маршрути, осигурявайки връзка както между възлови места вътре в градските зони (търговски центрове, болници, училища, предприятия), така и до околните провинциални местности и природни паркове.

Възходът в едно от португалските предприятия във велосипедната промишленост започва след 2018, когато носи около € 3 милиона печалба. През 2019 приходите скачат на € 50 милиона, но заради пандемията през 2020 са около € 37 милиона.

Независимо от това, през 2020, предвид световните тенденции, предприятието открива нов завод, с прогнозна продукция около 250 хиляди велосипеда годишно. Засега обаче производството е почти наполовина по-малко заради световния спад в доставките на материали. 

Според прогнозите, проблемите в логистиката през 2023 г. трябва да се решат. Това е оптимистична възможност и за португалската промишленост в областта на велосипедите, в която работят около 8000 души. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: