Руска журналистка е осъдена за мнение

Руска журналистка е осъдена за мнение Снимка: Pixabay.com

Според руския съд е „оправдала тероризма".

Светлана Прокопиева е журналистка на свободна практика, която работи и за руската редакция на Радио Свободна Европа/Радио Свобода (RFE/RL).

Глобата, наложена на Прокопиева, е от 500 000 рубли (близо 7000 долара).

Делото приключи на първа инстанция в понеделник. Журналистката заяви, че ще обжалва решението, макар и да е щастлива, че е избегнала присъда, забраняваща й да упражнява професията си.

„Присъдата на Светлана означава, че няма презумпция за невиновност, нито защита за журналистите, която да ги предпази от грубата сила на държавата", заяви изпълняващата длъжността президент на RFE/RL Дейзи Синделар. Тя определи случващото се като покушение срещу свободата на словото и мисията на независимата преса.

Предмет на делото на Прокопиева е неин коментар в клона на частното радио „Ехото на Москва" в Псков - родния град на журналистката.

През ноември 2018 г. тя коментира бомбен атентат, извършен по-рано в Архангелск. Авторът му е вероятно тийнейджър, загинал при инцидента, който чрез Фейсбук е обвинявал руските служби, че водят нагласени дела. Взривът е бил поставен пред местния клон на Федералната служба за разузнаване (ФСР).

Тогава Светлана Прокопиева обвързва недоволството на тийнейджъра с политическия климат в Русия на Путин. Тя казва, че политическите свободи в страната са ограничени и това води хората до отчаяние.

Малко по-късно й е повдигнато обвинение в„оправдаване на териризма". Претърсено е жилището й, иззети са компютърът и телефонът ѝ. През повечето време на петчасовия обиск не е допуснат адвокатът ѝ.

В защита на Прокопиева се обявиха няколко десетки руски журналисти, част от които бяха арестувани по време на публичните прояви в нейна защита. 

Говорителят на Европейската комисия Питър Стано призова да се прекрати делото, което е ограничаване на пространството за независима журналистика и гражданско общество в Русия. 

Международната неправителствена организация „Хюман Райтс Уоч" обяви, че делото е посегателство на свободата на словото на всички.

С подобни призиви реагираха също Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), „Репортери без граници", Комитетът за защита на журналистите и Европейската федерация на журналистите.