Лекарство от отрова на паяк дава шанс при инфаркт

Лекарство от отрова на паяк дава шанс при инфаркт Снимка: phys.org

Препаратът е тестван успешно върху клетки от човешко сърце

Австралийски експерти са създали лекарство, което може да спаси човек след прекаран инфаркт. Препаратът може също да удължи годността на сърце от донор, предназначено за трансплантация.

Основна съставка на новия медикамент е протеин, извлечен от отрова на паяк, разпространен на остров Фрейзър, Австралия. Видът е един от най-опасните в света както по сила на отровата, така и по брой клинични случаи. Насекомото е с големина от 1 до 5 см., а мрежите, които плете, са с форма на фуния. 

Откритието е дело на екип  от Университета на Куинсланд (UQ) и Института за изследвания на сърцето „Виктор Чанг”. В публикация в news-medical.net учените обясняват механизма на действие на новия препарат. При инфаркт притокът на кръв към сърцето силно намалява, стига се до недостиг на кислород и образуване на кисела среда в сърдечните клетки. На молекулярно ниво това е сигнал за смъртта на клетките. Новооткритото лекарство обаче блокира киселинно-чувствителните йонни канали в сърцето и сигналът за клетъчната смърт не се предава, Това води до оцеляването на много повече сърдечни клетки и дава много по-по-добри шансове за спасяването и възстановяването на пациента. 

Откритието се основава на по-ранна разработка, свързана с действието на същия протеин при инсулт – състояние, при което мозъкът също се лишава от приток на достатъчно кръв и кислород. Веществото силно намалява увреждането на мозъка, ако се приложи дори осем часа след настъпването на инсулта. Подобно на мозъка, сърцето е един от най-чувствителните органи към липсата на кръв и кислород, което е дало основание за експериментите с отровата и при екстремни сърдечни ситуации.

Действието на препарата при удължаване годността на сърце от донор също е важно, тъй като безценният орган може да послужи за трансплантация само ако е извлечен от донора до половин час, след като сърдечният мускул е спрял да бие. Новият препарат удължава това време засега с минути, но учените продължават изследванията си. 

Изпитанията на медикамента са на ниво тестване върху клетки. Предстои прилгането му върху пациенти в клинични условия. Учените се надяват до 2 – 3 години да предоставят препарата за приложение още в първите моменти при случаи на инфаркт и инсулт. Идеята е да бъде ползван от спешните екипи още в линейката, което реално би променило резултатите в оцеляването на пациентите.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: