Проучване: съпрузите обикновено боледуват от едни и същи заболявания

Проучване: съпрузите обикновено боледуват от едни и същи заболявания Снимка: stikcredit.bg

Съпружеските двойки споделят както полезните, така и вредните навици и с течение на времето това се отразява на състоянието на тяхното "семейно" здраве

Оказва се, че фразата "в болест и здраве" има научна обосновка. Изследване на съпружески двойки от Япония и Холандия установи, че здравето на съпрузите е тясно взаимосвързано.

По време на съпружесикя живот мъжете споделят с жените си не само начина на живот, но вредните навици. Също така съпрузите често си приличат по телесното тегло, нивото на кръвното налягане и дори по вероятността от развитие на определени заболявания.

Предишни изследвания показват, че изборът на спътник в живота до голяма степен е обусловлен от генетиката. Ние несъзнателно избираме партньори, генетично подобни на нас. В биологията този феномен се нарича "асортативно кръстосване" и е присъщ не само на хората.

Хората избират партньори, подобни на себе си, разбира се, не според резултатите от генетичните тестове. Хора от една социална класа, със сходно ниво на образование, подобо тегло и произход, несъзнателно се привличат един към друг. Защото те виждат много общо помежду си.

В същото време психолозите утвърждават че твърде приличащи един на друг хора рядко се разбират добре. Малките различия и противоречия все пак са нужни, за да не изглеждат  отношенията твърде монотонни.

Новото проучване обхваща 5 391 семейни двойки от Япония и 28 265 семейни двойки от Нидерландия.

Учените откриват, че партньорите водят сходен начин на живот и споделят еднакви вредни привички, такива като пушене и употреба на алкохол, имат приблизително еднакъв обем на талията и индекс на телесната маса.

По-нататъшно проучване на данните за здравословното състояние в рамките на двойката установява, че съпрузите имат подобно кръвно налягане, холестерол и кръвни триглицериди. Освен това партньорите често страдат от едни и същи заболявания, като хипертонични и метаболитни синдроми и затлъстяване.

При това подобна прилика се наблюдава и при двойки, генетично различни един от друг. Тази особеност предполага, че съвместният начин на живот влияе на здравето в двойката много повече от наследствеността.

Проницателните учени предлагат използването на резултатите от това проучване, за да мотивират съпрузите да водят здравословен начин на живот.

Здравословният състезателен дух в брачната двойка може да се използва, за да насърчи съпрузите да променят диетата си или да се откажат от вредните привички.

Ако на един от съпрузите са препоръчани някакви изменения в храненето или, например, активност, лекарите могат смело да препоръчат същото и на неговата втора половинка.

Така че, ако единият от съпрузите планира медицински преглед, добра идея е да се покани и партньора му да се присъедини. Заедно съпрузите вероятно по-бързо ще могат да преминат към по-здравословен начин на живот.

Изследването е публикувано в научното списание Atherosclerosis.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: