Как изменението на климата заплашва вашите пенсионни спестявания

Как изменението на климата заплашва вашите пенсионни спестявания Снимка: pixabay

С влиянието на климатичните промени и появата на екстремни метеорологични явления по цял свят започна да се очертава още едно безпокойство – че въздействието върху компаниите заради глобалното затопляне може да унищожи пенсионните спестявания на хората

Пенсиите се оказват уязвими, заедно с останалата част от световната икономика, от климатичните рискове, според становище на правителствената служба за отчетност пред Конгреса на САЩ в скорошен доклад, който разглежда потенциалната заплаха пред пенсионните спестявания на хората. Средствата, необходими за борба с природни бедствия като сушата, горските пожари и наводненията, както и дългосрочните разходи, свързани с преминаване от изкопаеми горива към възобновяеми енергийни източници, може да увеличат корпоративните загуби, а оттук да повлияят неблагоприятно и в по-широк икономически план, предупредиха от Агенцията.

Приблизително две трети от големите световни компании притежават сгради, заводи или други активи, „изложени на висок риск от физическо въздействие заради изменението на климата”, сочи анализ от 2020 г. на Trucost, филиал на S&P Global Market Intelligence, съобщава cbsnews. Според доклада най-големите рискове идват от горски пожари, недостиг на вода, силните горещини и ураганите.

Някои сектори, като например този на изкопаемите горива, са в повишен риск, тъй като годишната възвръщаемост на инвестициите от въгледобивната, петролната и газовата промишленост може да спадне с около 9% всяка година до 2050 г. при един от възможните сценарии, отбелязва агенцията, цитирайки доклад за 2019 г. на консултантската фирма Mercer. И това при положение че глобалните температури не се повишават с повече от 2 градуса по Целзий, тъй като някои учени се опасяват, че е възможно тази цифра да бъде надвишена.

Според доклада годишната възвръщаемост на инвестиционните компании може да намалее с 3%, докато при възобновяемите енергийни източници, като слънчевата енергия, може да се покачи до 3%. Големите играчи, които продават потребителски стоки, като храни, напитки и домакински продукти, също са уязвими към екстремните климатични условия поради нарастващите опасения за достъпа до вода и рисковете за посевите.

Прецизна оценка на потенциалното въздействие на климата върху пенсионните портфейли е трудно да се направи, според специалистите. Това е така, защото включва сложни предположения за потенциалните екологични разпоредби, последици като повишаване на морското равнище или ефектите от екстремните климатични промени върху физическата инфраструктура.

Друга пречка, която изтъкват американските експерти, е, че въпреки нарастващата информираност за потенциалното въздействие на климата върху компаниите, засега няма стандарти за това как точно предприятията трябва да определят количествено тази заплаха и как да предвидят рискове за нея. Комисията за ценни книжа и борси в САЩ в момента обмисля да въведе изискване, което задължава компаниите да покриват и климатичните рискове.

Изменението на климата представлява заплаха не само за инвестиционните фондове, занимаващи се с осигуряването и увеличаването на спестяванията на пенсионерите. Стойността на недвижимите имоти на хората също се влияе от наводнения, суша и други екстремни метеорологични условия, влошаващи се заради глобалното затопляне. Следователно засегнатите от природни бедствия собственици на имоти са застрашени да изпитат поредица от финансови последици, включително да останат без жилище и да стигнат до фалит, посочва анализ на Urban Institute.

Финансовите експерти съветват пенсионерите и онези, които наближават възрастта за пенсиониране, да обмислят дали живеят в район, застрашен от потенциални бедствия като наводнения, торнадо, урагани или суша, и да предприемат действия за укрепване на имота си или дори преместване в по-безопасна зона.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: