Учени установиха причината за затлъстяването и диабета

Учени установиха причината за затлъстяването и диабета Снимка: iz.ru

Те се дължат на дисфункция на лимфната система на мезентериума

Австралийски учени за първи път установиха причината за затлъстяването и инсулиновата резистентност. В резултат на проведените изследвания стана известно, че дисфункцията на лимфната система на мезентериума води до диабет. Благодарение на този орган на храносмилателна система на човека, кухите органи на коремната кухина са прикрепени към задната стена на корема. Резултатите от изследването са публикувани в научното списание Nature Metabolism.

В изследването участват учени от Института по фармацевтични науки към университета "Монаш" в Мелбърн, както и техни колеги от Университета в Мелбърн, Университета в Оукланд и Университета на Южна Австралия.

Те установяват в доклинично проучване, че диета с високо съдържание на мазнини стимулира образуването на гънки в мрежата на медентериума и разклоняващи се лимфни съдове, които се наричат мезентериални. Именно тези съдове имат тенденцията да пропускат лимфната течност, богата на чревни липидни метаболити и възпалителни медиатори във висцералната мастна тъкан на коремната кухина, което води до натрупване на абдоминална мазнина и образуване на инсулинова резистентност.

"В това проучване ние за първи път успяхме да разкрием биологичната причина за това защо натрупването на мазнини около корема корелира с по-високи показатели на метаболитните заболявания, като например диабет от втори тип, отколкото натрупването на мазнини в други части на тялото», цитират в прессъобщението на Университета «Монаша» думите на ръководителя на изследването доцент Натали Треваскис . – „Успяхме да покажем, че диетата с високо съдържание на мазнини води до дисфункция на мезентериалните лимфни съдове, което от своя страна способства за отлагането на повече мазнини в областта на корема и към инсулинова резистентност

Освен това са получени експериментални доказателства за това, че намесата в този цикъл чрез инхибиране на пътища, свързани с лимфната дисфункция, може да стане нов метод за лечение както на затлъстяването, така и на свързаните с него метаболитни заболявания. Това е доказано по време на експерименти, проведени върху мишки. При инжектиране на лабораторна мишка с лимфотичния инхибитор на циклооксигеназа COX-2 се нормализира структурата на мезентериалната лимфна съдова мрежа, блокирова се увеличаването на теглото и се ликвидирова непоносимостта към глюкоза и гиперинсулинемия, т.е. не са наблюдавани състояния, присъщи на диабет от втори тип.

Успехът е постигнат благодарение на факта, че изследователите разработват метод за целево доставяне на инхибитор директно в мезентериалните лимфни съдове с помощта на специално създадено лекарство. Учените възлагат големи надежди на това, че именно това лекарство след провеждане на всички необходими клинични изпитания ще се превърне в ново ефективно лечение на затлъстяването и свързаните с него метаболитни заболявания.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: