Най-търсените работни позиции, за които не се нуждаем от диплома, според LinkedIn

Най-търсените работни позиции, за които не се нуждаем от диплома, според LinkedIn Снимка: Photo by Alex Kotliarskyi on Unsplash


Икономическата криза принуждава бизнеса да съкращава работни места и бавно да наема работници в повече области. В доклад на Международната организация на труда на Обединените нации се изчислява, че броят на загубените работни часове през второто тримесечие на 2020 г. се очаква да бъде равен на 400 милиона работни места на пълен работен ден.


Това означава да се намерят позиции, които са много търсени от работодателите, и съответно работниците да бъдат преквалифицирани. Това са някои от потенциалните решения за постигане на предимство в този конкурентен работен климат.


В САЩ например LinkedIn заяви, че пазарът на работни места в момента е три пъти по-конкурентен в сравнение със същия период на миналата година. Джош Граф, мениджър на Великобритания в LinkedIn, заяви, че Великобритания е изправена пред „най-трудния пазар на труда в едно поколение“ в резултат на икономическия спад поради COVID-19.


В доклад, публикуван в сряда (1 юли), LinkedIn идентифицира най-търсените роли в световната икономика, като анализира данните за обяви за работа в своята платформа. Професионалната социална мрежа е наблюдавала стабилен растеж през последните четири години, без значителен спад в наемането през този период.


Най-често търсените позиции са софтуерните девелъпъри, следвани от представители от отдел продажби и мениджъри на проекти. Средните позиции в класацията се заемат от работни места в IT сектора, като IT администратори, Customer Support, дигитални маркетъри и IT Support. Много търсени са и графични дизайнери, финансови и дата анализатори.


В допълнение, тези длъжности изплащат заплата в съответствие с или над дневната заплата. Освен това курсовете за обучение за тези длъжности са достъпни за хора без висше образование и хора без университетско образование са наети в тези професии.


Мисля, че красотата на тези работни места е, че не е задължително да имате специално образование, можете да развиете уменията, от които се нуждаете онлайн“, каза Граф, преди да добави, че смята, че колежът все още има „наистина важна роля".

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: