Скандалът Моника Люински – Бил Клинтън пресъздаден в сериал

Скандалът Моника Люински – Бил Клинтън пресъздаден в сериал Снимка: collider.com

Историята, която преди повече от 20 години едва не свали американския президент от поста му, ще направи премиерата си на 7 септември.

Десетте серии на „Импийчмънт”, които ще разкажат за сексуално-политическата драма, са трети сезон на документално-игралния цикъл „Американска криминална история”, след „Народът срещу О. .Дж. Симпсън” и „Убийството на Джани Версче”. 

Новият прочит на скандала, разтърсил Америка, залага на гледната точка на жените в него. Изпълнителният продуцент и режисьор Райън Мърфи (заедно с Антъни Хемингуей) не крие, че идеята е инспирирана от движението #MeToo. 

Сценаристката Сара Бърджис – млада, търсена драматуржка, споделя: „Това е история за невидимите дами в офиса, прокрай които минаваш, за да видиш човека, който всъщност има значение. Започнах да пиша от тяхно име и сценарият потръгна“. 

Една от тези „невидими” жени е Линда Трип, колежка и приятелка на Моника Люински, която през 1988 разкрива връзката между американския президент Бил Клинтън и стажантката в Белия дом. В нейната роля ще се превъплъти Сара Полсън, носителка на „Златен глобус” и няколко награди „Еми”. Изчаквайки снимачния период, закъснял заради пандемията, актрисата под медицински контрол е качила около 10 килограма, за да се приближи визуално до героинята си. 

В ролята на друга „невидима” жена, Паула Джоунс, подала оплакване за сексулен тормоз срещу Бил Клинтън, влиза Анали Ешфорд, носителка на две награди „Тони”. 

С три награди „Еми” е Марго Мартиндейл, която се изявява в образа на Лусиан Голдбърг, писателка с ключова роля в процедурата за импийчмънт на Бил Клинтън. По неин съвет Линда Трип записва 20 часа телефонни разговори на Клинтън и Люински, които стават основа за разследването срещу президента. 

Еди Фалко, известна с ролята си в „Семейство Сопрано”, влиза в кожата на Хилъри Клинтън. Фалко също не е „назад” с наградите – има два „Златни глобуса”, три „Еми” и пет награди на Гилдията на киноартистите. 

И накрая идва въпросът на самата Моника Люински, която е привлечена като консултант и съпродуцент на сериала – „Кой би се съгласил да изиграе моята роля”? С това се е заела 28-годишната Бийни Фелдщайн, актриса и певица, отличена за момента само с номинация за „Златен глобус”.

Все пак, актьорският състав отдава известно уважение на мъжете, с включването на харизматичния британец Клайв Оуен в ролята на Бил Клинтън. В неговото портфолио са наградата на Британската академия за кино и телевизия (BAFTA), „Златен глобус” и номинация за „Оскар”. 

На този етап Моника Люински е имала възможност да прецени всяка сцена от поредицата за скандала. „Имаше битки, имаше сълзи, имаше моменти на радост в усилията ни да бъдем автентични и същевременно да пресъздадем една разтърсваща история. И колкото и трудно да беше за нас, на нея й беше по-трудно”, казва един от основните продуценти на „Американска криминална история”, Брад Симпсън.

Към днешна дата никой не е чул нищо от лагера на Клинтън: „Бил и Хилъри са говорили и писали книги за това време в живота си и са имали възможност да преценят смислено и задълбочено с чувствата си. Но смятам, че е честно и редно и жените в тази история да кажат своята истина”, казва президентът на Walt Disney Television Дана Уолдън.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: