Нов скандал тресе британското кралско семейство

Нов скандал тресе британското кралско семейство Снимка: thisismoney.co.uk

Докато Обединеното кралство по стар имперски обичай дава уроци на света срещу корупцията, председателят на консервативната партия Бен Елиът продава срещи с „чичо Чарлз“.

Според The ​​SundayTimes, Бен Елиът, племенник на херцогинята на Корнуол (т.е. Камила), е обвинен, че върти бизнес, като урежда срещи на богати бизнесмени с неговия „чичо”, принцът на Уелс и бъдещ крал Чарлз, съобщава lovebylife.com.

Един от тези клиенти, голям дарител на консерваторите, каза пред вестника, че е плащал годишна такса от £15 000, за да бъде елитен клиент на луксозния бизнес на Бен Елиът в продължение на няколко години.

Мохамад Амрси, 61-годишен милионер с активи в телекомуникациите, заяви, че през 2013 г. му е била договорена „интимна вечеря” с принц Чарлз.  Амарси, който в резултат на срещатата става синдик на благотворителна организация, собственост на уелския принц, от тогава е дарил над £ 1,2 милиона за каузи, подкрепяни от принца.

Според изтекла електронна поща, Бен Елиът е поздравил Мохамед Амарси за първото му дарение, като му изпраща имейл „Браво!“ Все пак, тези събития са се случили преди Елиът да стане председател на консервативната партия през 2019 г.

Пред SundayTimes Мохамад Амарси заяви, че без „някой като г-н Елиът”, достъпът до принц Чарлз не е лесен, дори невъзможен. Запитан дали г-н Елиът управлява играта с плащанията,  Мохамад Амарси отговори: 

„Вие го наричате „игра с плащане” аз го наричам „достъпен капитализъм”. Това е смисълът.  Ако сте част от схемата, получавате достъп, покани, привилегировани взаимоотношения и разбира се, допринасяте финансово, за да бъдете част от тази схема. Абсолютно”.

Според вестника, неговите твърдения са подкрепени и от анонимен информатор, който определено има „близки познания за операциите“.

Мохамад Амарси е дарил и по £ 10 000 на Борис Джонсън и Майкъл Гоув по време на изборите за ръководство на партията през 2019 г. 

Дворецът отказа коментар, Консервативната партия също, въпреки настоятелните въпроси на медиите.

Говорител на Бен Елиът се опита да му измие лицето пред SundayTimes, като изреди благотворителните му начинания и обяви, че бизнесът на Бен Елиът определено не е корупция: „Той се гордее с работата си в подкрепа на много благотворителни организации и добри каузи в Обединеното кралство”

По-рано тази година в медиите изтекоха и имейли между Борис Джонсън и Бен Елиът, във връзка с „атрактивния ремонт” на апартамента на британския премиер. Някои пасажи в имейлите могат да се тълкуват като обсъждане на възможността въпросният ремонт да се направи със средства, дарени на консервативната партия. По-късно стана ясно, че първоначално правителството и консервативната партия са платили за ремонта 58 000 британски лири, но в крайна сметка Борис Джонсън е поел разходите сам.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: