Чудовището от Лох Нес отбелязано в древно житие на светица

Чудовището от Лох Нес отбелязано в древно житие на светица Снимка: heart.co.uk

Твърди се, че чудовището от Лох Нес или „Неси“, както го наричат местните жители, обитава езерото Лох Нес в шотландските планини.

Описват го като огромно плаващо влечуго. Интересът към него придоби световен мащаб от тридесетте години на миналия век, когато започват да се появяват първите „снимки“ с огромното загадъчно създание. И все пак най-ранното съобщение, че в Лох Нес плава чудовище, датира от 565 г. сл. Хр.

В „Житие на Света Колумба“, ирландски монах разказва, че е видял „воден звяр“, който убил човек в река Нес, като го издърпал под водата. Летописецът споделя, че се прекръстил, а чудовището изчезнало в глъбините.

Статията, породила манията по Неси, е публикувана през 1933 г. в Inverness Courier. Медията описва водите на Лох Нес „разпенени като каскади“, което обясняват с присъствието на китоподобно същество. 

През 1934 г. Daily Mail публикува на първа страница снимка на същество с дълга шия, излизащо от водата. Около 60 години по-късно снимката е обявена за измама, а „чудовището“ се оказва играчка подводница, с глава, изработена от дърво.

Независимо от това, хиляди туристи от цял свят се стичат към Лох Нес, с надеждата да зърнат Неси.

Международен екип учени предлагат „правдоподобна теория“ за произхода и възможните варианти на чудовището от Лох Нес като животински вид, съобщава express.co.uk. Чрез извличане на ДНК от водни проби, изследователите не са открили доказателства, че Неси може да е праисторическо морско влечуго, или както се надяваха феновете ѝ, плезиозавър. 

Учените обаче са открили над 3000 животински вида в Лох Нес, някои невидими с невъоръжено око. Но най-изобилен ДНК-материал във водите на езерото имат змиорките. И преценявайки възможни мутации и естествен подбор, според учените „не е невъзможно змиорка да нарасне до такъв необичаен размер".

Един факт от новото изследване обаче наля масло в огъня на ловците на Неси -във водите е установена и 20% „неидентифицирана“ ДНК, което въодушеви феновете на мистериозното същество да го търсят с камери, сонари и фотоапарати в най-тъмните дълбини на Лох Нес. 

Дали ще го намерят, бъдещето ще покаже. Местният туризъм се надява това да не се случи скоро.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: