Кои са най-ефективните стратегии за растеж за бизнеса?

Кои са най-ефективните стратегии за растеж за бизнеса? Снимка: www.forbes.com

Отговор на този въпрос от Дейвид Комлос, съавтор на Cracking Complexity на Quora (мястото за получаване и споделяне на знания):

"Няма еднозначен отговор на този въпрос''.

Това е така, защото едно е да сте строител с недостиг на тухли и хоросан по отношение на вашите конкуренти, друго е да сте верига хотели, която се опитва да разшири дела си, и трето е, ако сте фирма от здравната система, която се опитва да добави стойност за клиентите, които обслужва, докато се разширява на нови пазари ...

Истинският въпрос е: какво стои на пътя на растежа и как да подходите към това? 

Липса на визия ли е? Липса на ресурси? Слабо клиентско изживяване? Дефицит на таланти? Остарял бизнес модел? Продукти или услуги, които губят значението си? Някои от горните? Всички изброени?

Това е един универсален отговор как да подходите към заплахите или благоприятните фактори. Това ние сме документирали в Cracking Complexity

Що се отнася до растежа, до по-доброто представяне на фирмата или до някакъв сложен казус - това не е проблемът, който решавате. А по-скоро как ще подходите към решаването на проблема. Т.е. не е важно какво, а как!  

Една фармацевтична компания трябваше да промени модела си на дистрибуция. Енергийна компания трябваше да стане по-продуктивна, ориентирана към потребителите и безопасна. Автомобилна компания трябваше да направи основен преглед на потребителското изживяване. Банка трябваше да промени коренно бизнеса си по управление на богатството.


Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: