Нов изкуствен интелект разчита мозъчните сигнали и предсказва човешкото поведение

Нов изкуствен интелект разчита мозъчните сигнали и предсказва човешкото поведение Снимка: https://pixabay.com/

Новият изкуствен интелект, разработен от международен екип с участието на UCL, може да превежда необработените данни за мозъчната активност

Новият метод може да ускори търсенето на връзки между мозъчната дейност и поведението.

Новата разработка е създадена съвместно с Института за системна невробиология  Кавли в Тронхайм и Института за когнитивни и мозъчни науки Макс Планк в Лайпциг. Авторите са създали свръхточна невронна мрежа, специален тип алгоритъм за дълбоко обучение, който може да декодира много различни видове поведение и стимули от различни области на мозъка.

   Невролозите записват все повече данни от мозъка, но разбирането на информацията, съдържаща се в тези данни, с други думи, четенето на невронния код, все още е труден проблем.
   Маркъс Фрей, водещ автор на изследването

Фрей отбелязва, че екипът е искал да разработи автоматизиран метод за анализ на различни видове необработени невронни данни, без да се налага ръчно да ги декодира.

Също така, изкуственият интелект е в състояние да предсказва движенията на ръцете на хората.

Старши авторът, професор Касуел Бари отбелязва, че съществуващите методи за анализ на мозъчните сигнали пропускат много потенциална информация в невронните записи. Проблемът е, че можем да декодираме само елементите, които разбираме, подчертава той.

Новият ИИ обаче има достъп до много повече невронни кодове. Той декодира по -точно невронните данни и, което е важно, не се ограничава от съществуващите знания.

Авторите планират да развият системата си така, че да може да предсказва познавателни процеси от по-високо ниво, като разсъждение или решаване на проблеми.


По материали на elifesciences.org

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: