Ще запазят ли властта си над изкуствения интелект хората

Ще запазят ли властта си над изкуствения интелект хората Снимка: pixabay.com

Все по-мащабното навлизане на роботи във всички сфери на човешката дейност логично повдига въпроси за законовата рамка при ползването на изкуствения интелект.

Той завзема територии далеч не само в промишлеността и науката. Съоръжения с изкуствен интелект вече обслужват болници и старчески домове, дозират лекарствата ни, утешават болни, разказват приказки, изпитват децата в училище и студентите в университетите, продават ни стоки, обучават ни, отменят ни в домакинската работа... 

Новата им територия са интимните връзки на хората. Секс с робот? Законно ли е? Юристи преценяват бъдещото законодателство, което трябва да се справи с проблемите на секс-роботите – или на хората, решили да ги използват по предназначение.

Сексботите идват - или по-скоро вече са тук, стават все по-съвършени и все повече приличат на хора! Според експерти по право, това означава, че ще са необходими законови положения и правила за използването им, пише sciencealert.com.

В момента няма особено много изследвания по въпроса дали използването на секс-роботи е добра или лоша идея, както за отделните хора, така и за обществото като цяло. Това е още една хлъзгава тема по въпросите на секса, отношенията между хората и отношението ни към творенията с изкуствен интелект, които създаваме. 

Филми като „Тя” (2013) и „Бог от машина” (2014) се опитаха да импровизират по темата, неподозирйки колко бързо научната фантастика се превръща в научна реалност. Така че, скоро ще трябва да се захванем с темата за интимност с робот и да решим къде трябва да поставим границите. 

Някои твърдят, че секс-ботите са полезни - помагат на тези, които не могат да се радват на нормален сексуален живот поради възраст, физически увреждания или проблеми с психичното здраве. Сексботите потенциално предлагат безопасно пространство за тези, които не са сигурни в отношението си към секса или в собствената си сексуална ориентация, дори се чуват мнения, че секс-изкуственият интелект ще намали проституцията и трафика на хора. 

От друга страна, подобно на порнографията, сексботите може да се разглеждат като допълнително обективизиране на жените – защото 99% са с характеристиките на жени, а ползвателите им – 99% мъже. Психолози смятат, че подобно насърчаване на секс, лишен от емоции, може да доведе до увеличаване на насилието над жени. 

Някои роботи вече могат да бъдат програмирани да имитират отказ на съгласие, което е тревожна стъпка към незаконни действия и спрямо машината, но и спрямо човека, тъй като в много аспекти противоречи на основния закон на роботиката – роботът да изпълнява нарежданията на човека, без да му вреди при никакви обстоятелства. А един отказ е несъгласие, така че е възможно изкуственият интелект „да прегрее” от противоречието и да „изпуши” по най-непредсказуем начин.

Едно проучване изследва отношението на терапевти и лекари към сексботите. Медиците предполагат, че до известна степен и с терапевтична цел използването им би било оправдано, но не намират, че това би компенсирало потенциала им да причинят щети и да деформират отношенията и психиката на хората. 

Така или иначе, секс-роботите са факт и медиците смятат, че законодателството трябва да действа много бързо, за да се постигне научен и юридически консенсус

Но кога ли законите са изпреварвали науката, независимо в каква посока ще поеме? 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: