Учени успяха да удължат живота с 39%

Учени успяха да удължат живота с 39% Снимка: Pexels

Засега само при мишки

Екип от израелски изследователи успя да забави процесите на стареене при мишки с помощта на подобряване предаването на сигнали от протеина VEGF, който води до изтощаване на кръвоносните съдове. Резултатите от изследването са публикувани в научното списание Science.

Отбелязва се, че стареенето на кръвоносните съдове играе ключова роля в ускоряването на процесите на стареене, а пряка причина за влошаване на работата на сърдечно-съдовата система е намаляване на активността на протеина VEGF (фактор за растеж на ендотела на съдовете).

Авторите на изследването са успели да открият молекулярен механизъм, който с възрастта "изключва" активността на VEGF, което води до изтощаване на кръвоносните съдове и развитие на различни заболявания. 

С помощта на възстановяване предаването на сигналите на VEGF, екипът успя да предотврати загубата на капиляри, да подобри кръвообращението и да увеличи продължителността на живота.

Тестовете върху мишки показват зашеметяващи резултати — средната продължителност на живота е увеличена съответно с 48% и 39% при женските и мъжките, а максималната — с 20% и 15%.

Учените предполагат, че регулирането на активността на VEGF може да доведе до увеличаване на продължителността и подобряване на качеството на живот на всички бозайници, включително и на човека.

С развитието на медицината качеството на живота на хората се подобри, а заедно с това се увеличи продължителността му. Въпреки това, изследователи от цял свят все още се опитват да дешифрират механизмите за забавяне на процеса на стареене, за да избавят възрастните хора от "болестите на старостта" и да удължат периода на активния им живот.

В момента в световната научна общност се провежда активна дискусия по тази тема и всяко изследване представя своя "ключ" към дълголетието.

Като цяло повечето експерти са единодушни, че увеличаването на продължителността на живота е възможно чрез развитието на съвременните технологии.

                           

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: