Приложна математика: колко човешки живота ще отнемат емисиите на CO2

Приложна математика: колко човешки живота ще отнемат емисиите на CO2 Снимка: eurekalert.org

Около 1 милион допълнителни тона CO2, добавени към емисиите през 2020 г., ще доведат до смъртта на 226 души

Учени от Колумбийския университет са изчислили колко бъдещи животи ще бъдат загубени или спасени в зависимост от това дали човечеството ще увеличи или намали сегашното ниво на емисии на CO2. За това съобщава порталът eurekalert.org.

Днес много изследвания показват "социалната цена" на емисиите на парникови газове, новото проучване има по-точни (и плашещи) резултати.

Може би никога не сте се замисляли, че емисиите на CO2 водят до огромен брой смъртни случаи по целия свят. Уви, нито правилното хранене, нито спортът могат да ви помогнат да избягате от топлинния колапс.

Даниел Бреслер, автор на изследването, създава модел, който показва смъртността при условия на увеличаване на емисиите на CO2 с настоящата скорост до края на века. Той показва, че всеки 4 434 тона CO2, които се добавят над нивата на емисиите от 2020 г., убиват един човек. Интересното е, че това е еквивалентно на емисиите, които 3,5 обикновени американци произвеждат през целия си живот.

Бреслер отбелязва, че неслучайно свързва този брой с жителите на САЩ. Факт е, че показателите на тази страна силно се различанат от останалите. Средно в света 4 434 тона CO2 са емисиите през целия за живот на 12,8 души. Например, във Великобритания тази цифра е равна на 9,4 човека, в Бразилия - 25,8, в Нигерия -146,2.

Ако вземем по-разбираеми и по-широки мащаб, то около 1 милион допълнителни тона към емисиите през 2020 г. ще доведат до смъртта на 226 души. Това се равнява на годишните емисии от 216 000 пътнически превозни средства / 115 000 домове / 35 авиолайнери.

Важно е да се отбележи, че в рамките на проучването Бреслер разглежда смъртнстта, причинена единствено от топлинни удари и непоносима жега. Авторът отбелязва, че ако емисиите на CO2 се запазят на сегашното ниво и доведат до повишаване на глобалните температури с 2,1°C, в света ще се увеличи броят на бурите, сушите и другите катаклизми, които той не е разглеждал в работата си. Което означава, че смъртността ще бъде още по-висока.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: