Конспиролозите винаги са прави, отбелязва Le Temps

Конспиролозите винаги са прави, отбелязва Le Temps Снимка: Matthias Schrader/AP Photo via Keystone

„Сензационна новина от Financial Times ни информира, че двама производители на ваксини с матрична РНК, единствените, които в момента се използват в Швейцария - Moderna и Pfizer/BionTech, са получили съгласие от Европейския съюз за закупуване на техните дози на цена от още няколко евро повече

Прогнозите им за продажбите им стремително скачат: за 2022 г. Moderna ги оценява на 30 млрд. долара, а  Pfizer - на 56 млрд. долара“, пише редакцията на швейцарския вестник Le Temps.

"Каква е първата реакция? Може ли ЕС и тези фармацевтични компании да са толкова недосетливи, че да наливат вода в мелницата на конспиролозите? Нима не е  време да убедим скептиците, че ваксинацията е най-добрата защита срещу инфекция и най-добрата налична гаранция. За връщане към нормалния живот за нашите общества, които бяха толкова силно засегнати от пандемията“, разсъждава авторът на статията Серж Мишел.

Докато конспиролозите упорито повтарят: пандемията е макиавелистки план на силните в света, които тайно действат, за да убият нашите свободи и да заработват милиарди, като продават опасни продукти“, се казва в статията.

На демонстрацията срещу ваксините в събота, 31 юли в Женева, точно това твърдеше Астрид Щукелбергер, бивш асистент в Университета в Женева, която влезе в конфликт с бившия си работодател. Има такива, които искат да сте болни на всяка цена, [...] нас ни очаква вечна пандемия! "

И тогава тя добави, противно на всички научни доказателства: „РНК -ваксината има ефект върху репродуктивните органи [...] и върху гръбначния мозък, което може да причини рак“. Сега тя и шепа нейни последователи ще могат да извикат: „Бяхме прави, светът се управлява от алчност!“

"Но ако Moderna и Pfizer, напротив, бяха обявили намаление на цените, това би могло да бъде доказателство, че не отстъпнат пред нищо, само за да инжектират отровата си в последния упорит скептик. Но това не оправдава тези фармацевтични   компании по какъвто и да е начин: това, как те се възползват от силната си позиция по отношение на ЕС, е най -малкото погрешно“, заключава редакцията. 

Със съкращения от https://www.letemps.ch/opinions/complotistes-ont-toujours-raison

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: