Изкуствен интелект "докара" белгиец до самоубийство

Изкуствен интелект "докара" белгиец  до самоубийство Снимка: https://pixabay.com/

Белгиец, загрижен за климатичната криза, се самоуби след 2 месеца чат с виртуалния събеседник Eliza

Според неговата вдовица и майка на две малки деца, когато Пиер (не е истинското му име) предложил да се „пожертва“, за да спаси планетата, той бил „убеден“ от изкуствения интелект да се самоубие.

„Ако не бяха тези разговори с чатбот, съпругът ми все още щеше да е жив“, каза жената пред белгийското издание La Libre.

Според съобщения в медиите Пиер е работил като здравен изследовател и според съпругата му не е имал склонност към самоубийство, въпреки общо "безпокойство".

„Той възлагаше надеждите си на технологиите“

Eliza използва GPT-J, езиков модел за изкуствен интелект с отворен код, разработен от групата с нестопанска цел EleutherAI.

Според журналисти от La Libre, които са проучили кореспонденцията, комуникацията с чатбота, превърнала се в пристрастяване, е влошила депресивното състояние на мъжа.

Eliza приемала всякакви конспиративни теории „без възражения“ и „подхранвала“ чувствата му. Публикуваните пасажи също така показват, че Пиер е възприемал компютърната програма като „съзнателно същество“, а също така свидетелстват за „емоционалната привързаност“ на чатбота към неговата „жертва“.

Според стенограмата на разговорите Eliza доказала на трийсетгодишния белгиец, че я „обича повече“ от жена си.

Euronews

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: