Хората над 50-годишна възраст са най-уязвими от фалшивите новини

Хората над 50-годишна възраст са най-уязвими от фалшивите новини

Дезинформациите за войната в Украйна, пандемията и други актуални събития, представляват заплаха преди всичко за по-възрастните потребители на WhatsApp, Facebook и други социални мрежи

Това твърди политолог, специализиран в разпространението на фалшива информация.

Поколението, което не се е сляло с дигиталната ера, е най-уязвимо от влиянието на фалшивите новини, твърди Йозеф Холнбургер, ръководител на германски  център за наблюдение, анализи и стратегии с нестопанска цел, който се занимава с конспиративни теории и екстремистко съдържание.

Възрастните хора, които са влезли в контакт с платформи за съобщения като WhatsApp на по-късен етап от живота си, са изправени пред емоционално заредено съдържание по време на руската инвазия в Украйна, което могат да приемат за истина, казва Холнбургер.

Мисля, че затова голяма част от образователните кампании трябва да са насочени към възрастовата група над 50 години“, добави той. Чиновниците, които желаят да участват в онлайн кампании срещу дезинформация и конспиративни теории, трябва да се съсредоточат върху по-възрастните потребители на интернет.

Така наречените "дигитални жители", т.е. тези, които са израснали с по-изявени медийни умения, могат да обсъждат възможните рискове от използването на интернет с по-възрастните членове на семейството.

Проблемът с липсата на медийни компетенции не е толкова силно изразен сред учениците", смята Холнбургер.

Повече от 60 експерти, участвали в проучването на Vodafone Foundation през лятото на 2021 г., потвърдиха тази оценка. Те казаха, че възрастните хора са почти два пъти по-уязвими към кампании от дезинформации, отколкото юношите и сравнително по-младите възрастни (74 процента срещу 40 процента).

„В бъдеще ще имаме нужда от много повече консултантски услуги за хора, които имат някой в ​​кръга си от приятели или семейство, който е бил повлиян от теории на конспирацията“, добавя Холнбургер.

Hina

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: