"Небесни" протести срещу папа Франциск го забъркаха в конспиративна теория

"Небесни" протести срещу папа Франциск го забъркаха в конспиративна теория Снимка: cesenatoday.it

Това лято над най-популярните италианските плажове можеха да се видят малки самолети, развяващи банери, според които предишният папа Бенедикт XVI не се е оттеглил по своя воля, а е бил отстранен

Последно, на 27 август, съобщение, носено от малък самолет прелетя 350 км по италианското адриатическо крайбрежие, с послание за папа Бенедикт, обявявайки го за "in sede impedita“, т.е., заточен, затворен, ограничен да изпълнява мисията си. Подобно съобщение летя и по крайбрежието на Лацио на 16 юли, с надпис, гласящ „Бенедикт XVI всъщност не абдикира“.

Бившият папа Бенедикт XVI подаде оставка през 2013 г., позовавайки се на тежки здпавословни проблеми, но има съмнения, че истинската причина са разкритията за сексуално насилие в средите на католическото духовенство. 

Летящите послания предизвикаха оживен интерес сред италианците и станаха актуална тема в италианските медии – сякаш в продължение на тезата на журналиста от десния вестник Libero Андреа Чончи. Според неговата конспиративна теория, папа Франциск е „антипапа“, поставен на Светия престол като по-либерална и прогресивна фигура, която да замени Бенедикт XVI (Йозеф Ратцингер).

Според журналиста, самият папа Бенедикт XVI е намекнал в речта при оставката си, че всъщност не абдикира, а е бил принуден да го направи. Истината трябваше да се разкрие от трима осведомени кардинали след смъртта на Ратцингер, което обаче не се случва, макар че бившият папа почина на 31 декември 2022 г. 

Чончи е автор и на книга, наречена „Код Ратцингер“, която „разкрива” предполагаемия сложен заговор зад избора на папа Франциск. Ватикана и по-консервативните католически кръгове опровергаха тази гледна точка, определяйки я като „недобронамерена”. 

Всъщност, книгата на Чончи не привлече особено внимание, докато посланията ѝ не полетяха в италианското небе. Оказа се, че кампанията е финансирана от групата адвокати „Абритриум”, които засега не са изяснили целта си.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: