Икономика на болката

Икономика на болката Снимка: Queen’s University Belfast, qub.ac.uk

Ракът на дебелото черво струва на Европа над € 19 милиарда

Това сочат резултатитте от проучване на Кралският университет в Белфаст, като цифрата включва както преки, така и косвени разходи, включително преждевременна смърт и отпуски по болест. Ракът на дебелото черво е водеща причина за смърт от онкологични заболявания в Европа, отнемайки на всеки три минути живота на един европеец.

Според изследването, всяка година във Великобритания над 16 000 души умират от рак на дебелото черво. Публикацията в авторитетното издание Lancet Gastroenterology and Hepatology подчертава значителното неравенство между европейските пациенти с рак на дебелото черво, в зависимост от това къде живеят. 

Шокиращата част на изследването обаче е заключението, че по-високите разходи за лекарства, вместо за болнични грижи, не винаги водят до по-добри резултати за пациента. За Европа преките разходи за лечение достигат малко под 40% от общите разходи, докато за Великобритания те обхващат едва 18% от общите разходи. Останалата част от разходите представлява непрякото икономическо въздействие, вкл. преждевременна смърт, временно и постоянно отсъствие от работа и плащавия за неформални грижи.

Водещият автор на публикацията, проф. Марк Лоулър от Queen’s University Belfast, предупреждава до къде е довело неадекватното инвестиране в здравнат система.  

„Като не инвестирахме по подходящ начин в услуги като скрининг, ранна диагностика и лечение, ние създадохме икономическа бомба със закъснител, която поставя непоносима тежест върху нашите здравни системи и обществото”, смята проф. Лоулър. 

Той настоява общесвеността да изиска разумно и справедливо разпределение на ресурсите за здравеопазване, с цел по-добри резултати за пациентите, но и по-поносим финансов натиск върху здравната система.

Изследването установи също така големи разлики в икономическата тежест, която понасят пациентите с рак на дебелото черво. Страните със сходен брутен вътрешен продукт на глава от населението са имали много различни разходи за здравеопазване по отношение на рака на дебелото черво, което е довело до значително неравенство за пациентите, в зависимост от местожителството им в Европа.

Установено е също, че разходите за лекарства против рак са се увеличили средно с над 200% за период от шест години, но този факт не е непременно свързан с по-добри резултати. В някои страни от Централна и Западна Европа разходите за лекарства против рак са се увеличили значително, напр. Ирландия (+ 473%) Австрия (+369%). Във Великобритания разходите за лекарства против рак са нараснали с 352%.

Според Деклан Френч, професор по финанси от Училището по мениджмънт на Queen’s University Belfast и съавтор на изследването, разработката е много важна както по отношение на онкологичните заболявания, така и във връзка с финансирането на здравните системи. Той подчертава, че вижда изход в трансдисциплинарните изследвания между научни, здравни и финансови институции, които да повлияят на здравните политики и потенциално да подобрят грижите за пациентите.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: