Премеждие на Международната космическа станция

Премеждие на Международната космическа станция Снимка: npr.org

Внезапно включване на двигателите на руския модул „Наука” отклони МКС на 45 градуса от орбитата ѝ. Траекторията вече е стабилизирана

Курсът на Международната космическа станция e бил дестабилизиран, след като двигателите на новопристигналия руски модул „Наука” неволно са се включили, съобщава BBC.

„Екипите за контрол на мисиите коригираха действието и всички системи работят нормално“, съобщиха от NASA и описаха инцидента в Туитър: „Двигателите на модула „Наука” са се включили в 16,45 GMT по невнимание и неочаквано, измествайки станцията на 45 градуса извън позицията ѝ. Незабавно са активирани операции по възстановяване и връщане на настройките. Станцията отново е под контрол и в добра форма.”

Корекцията, необходима за възстановяването на планираната орбита, е осъществена чрез активиране на двигателите на друг модул на МКС. В момента тече разследване за причините на случилото се.

Американски и руски представители заявиха, че седемчленният екипаж не е бил в опасност.

Първоначалното заключение е, че стартирането на двигателите на „Наука” се дължи на неизправност и невнимание. Инцидентът е станал няколко часа, след като модулът „Наука” се е прикрепил вчера към МКС след осемдневен полет.

Случилото се промени плановете на NASA и Boeing за тестов полет на космическия кораб Starliner на Boeing до МКС, който трябваше да се осъществи днес. Полетът засега е отложен поне до 3 август.

Модулът „Наука” е дълъг 13 метра и тежи 20 тона. Полетът му претърпя многократно отлагане отчасти поради бюджетни трудности, но и заради множество технически проблеми, с които се сблъскаха инженерите по време на разработката му .

След изстрелването му от космодрума Байконур в Казахстан преди седмица „Наука” отново имаше известни проблеми със задвижването, които наложиха решения от контролния център в Москва. В крайна сметка обаче модълът се скачи успешно с МКС на планираната дата.

„Наука” ще увеличи обитаемия обем за МКС със 70 кубически метра. Космонавтите ще използват допълнителното пространство за провеждане на експерименти и съхранение на товари, както и като зона за почивка. Новата станция осигурява на екипажа още една тоалетна. Освен това „Наука” достави на МКС и голяма роботизирана ръка (ERA) на Европейската космическа агенция (ESA).

„Наука” се скачи с МКС в един момент, когато Русия обсъжда и поставя под въпрос бъдещата си роля на МКС. Представители на Москва наскоро предупредиха, че някои от техните модули ползват хардуер на повече от 20 години и изразиха предположение, че страната може да се оттегли от дейността на МКС през 2025 г. Русия не проявява интерес и към присъединяването си към проекта на САЩ за станция на Луната, известен като Gateway, чието изстрелване се планира до края на настоящото десетилетие

Последвайте ни в ТЕЛЕГРАМ

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: