Премеждие на Международната космическа станция

Премеждие на Международната космическа станция Снимка: npr.org

Внезапно включване на двигателите на руския модул „Наука” отклони МКС на 45 градуса от орбитата ѝ. Траекторията вече е стабилизирана

Курсът на Международната космическа станция e бил дестабилизиран, след като двигателите на новопристигналия руски модул „Наука” неволно са се включили, съобщава BBC.

„Екипите за контрол на мисиите коригираха действието и всички системи работят нормално“, съобщиха от NASA и описаха инцидента в Туитър: „Двигателите на модула „Наука” са се включили в 16,45 GMT по невнимание и неочаквано, измествайки станцията на 45 градуса извън позицията ѝ. Незабавно са активирани операции по възстановяване и връщане на настройките. Станцията отново е под контрол и в добра форма.”

Корекцията, необходима за възстановяването на планираната орбита, е осъществена чрез активиране на двигателите на друг модул на МКС. В момента тече разследване за причините на случилото се.

Американски и руски представители заявиха, че седемчленният екипаж не е бил в опасност.

Първоначалното заключение е, че стартирането на двигателите на „Наука” се дължи на неизправност и невнимание. Инцидентът е станал няколко часа, след като модулът „Наука” се е прикрепил вчера към МКС след осемдневен полет.

Случилото се промени плановете на NASA и Boeing за тестов полет на космическия кораб Starliner на Boeing до МКС, който трябваше да се осъществи днес. Полетът засега е отложен поне до 3 август.

Модулът „Наука” е дълъг 13 метра и тежи 20 тона. Полетът му претърпя многократно отлагане отчасти поради бюджетни трудности, но и заради множество технически проблеми, с които се сблъскаха инженерите по време на разработката му .

След изстрелването му от космодрума Байконур в Казахстан преди седмица „Наука” отново имаше известни проблеми със задвижването, които наложиха решения от контролния център в Москва. В крайна сметка обаче модълът се скачи успешно с МКС на планираната дата.

„Наука” ще увеличи обитаемия обем за МКС със 70 кубически метра. Космонавтите ще използват допълнителното пространство за провеждане на експерименти и съхранение на товари, както и като зона за почивка. Новата станция осигурява на екипажа още една тоалетна. Освен това „Наука” достави на МКС и голяма роботизирана ръка (ERA) на Европейската космическа агенция (ESA).

„Наука” се скачи с МКС в един момент, когато Русия обсъжда и поставя под въпрос бъдещата си роля на МКС. Представители на Москва наскоро предупредиха, че някои от техните модули ползват хардуер на повече от 20 години и изразиха предположение, че страната може да се оттегли от дейността на МКС през 2025 г. Русия не проявява интерес и към присъединяването си към проекта на САЩ за станция на Луната, известен като Gateway, чието изстрелване се планира до края на настоящото десетилетие

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: