Глобален щит във войната срещу киберпрестъпността

Глобален щит във войната срещу киберпрестъпността Снимка: pixabay.com

Предложението идва от Израел, на основата на израелската система за онлайн защита CyberNet.

Новината мигновено се превърна в сензация, още повече че беше съобщена от премиера на страната Нафтали Бенет, който в кариерата си е бил и генерален директор на компания за кибербезопасност, и същевременно е майор от резерва в специалните части.

„Ако ще се борим поединично, ще загубим. Ако го направим заедно, печелим”, каза Бенет пред престижния форум в Университета на Тел Авив, CyberWeek.

Израел познава кибератаките не по думите на други и не само на държавно ниво. Според ново изследване на Националната киберсистема всеки пети бизнес в Израел (18%) е бил обект на кибератака, а в областта на високите технологии засегнатите са два пъти повече – всяка трета компания, т.е. 37%.

Самият Израел е особено обезпокоен от кибератаките от Иран, които заплашват буквално всички инфраструктури – вода, електричество, самолети, автомобилен транспорт. Затова освен националната система CyberNet, в страната действа и специално управление по въпросите на киберзащитата на ключови инфраструктури, организации и частния сектор - INCD. 

Системата CyberNet е разработена преди няколко години. Тя обхваща над 1500 организации, вкл. крупни компании, министерства и др., като обменя с тях информация за кибератаките и постоянно информира клиентите си за начините на защита, свързани с подобряването на собствените им IT системи. Основното предимство на CyberNet е бързата предупредителна система и, разбира се, добрата защита, което е причина за интереса на множество чуждестранни организации да се присъединят към нея. Системата CyberNet е разработена от експерти, започнали в армията своята кариера в IT сектора. 

Израел вече има десетки споразумения с други страни по въпросите на кибербезопасността, след като в последно време бяха установени десетки мащабни кибератаки, вкл. в САЩ, ЕС и Обединеното кралство.

Предложението за създаване на „Глобален киберщит” от страна на Израел звучи доста парадоксално на фона на скорошния скандал с програмата Pegasus на израелската NSO Group, която се смята за една от най-добрите шпионски програми за проследяване на смартфони в реално време. Компанията продава Pegasus изключително на правителствени структури за борба с тероризма и престъпността, но както беше оповестено, с нея са били следени и журналисти, и дори президентът на Франция Еманюел Макрон.

Впрочем проблемите на кибербезопасността по нищо не се отличават от проблемите на всяка една сигурност. Въпросът кой ще контролира самите служби за безопасност е занимавал човечеството още от времето на древногръцките философи, но и до днес няма задоволителен отговор. Затова специалните служби на редица страни често се оказват забъркани в шпионски скандали. И макар че войната се измести в киберпространството, основните играчи са същите.

В известен смисъл може и да е за добро, ако в кибервойната в боя не се хвърлят хора, а изкуствен интелект. Според днешните философи по-лошото е, че развитието на техниката далеч изпреварва моралните ценности.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: