НЗОК удължава служебно протоколите на хронично болните

НЗОК удължава служебно протоколите на хронично болните

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) удължава служебно протоколите на хронично болните пациенти. Това ще стане от днес, 16 ноември, когато условията и редът влизат в сила. Служебно се удължава и срокът на валидност на протоколите за скъпоструващо лечение на хронично болни пациенти, съобщават от здравната каса. 

Мярката цели да се избегне струпването на хора в закрити пространства, както и да се гарантира достъпът на пациентите до необходимите им лекарства и терапия. С нея ще бъде облекчен достъпът до лекарствена терапия на хората с хронични заболявания и ще бъде осигурен свободен коридор за медицинска консултативна помощ за пациентите с остри състояния по време на въведената извънредна епидемична обстановка. 

НЗОК вече е изготвила условията и реда за отпускане на лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели, които са заплащани напълно или частично от здравната каса. 

Пациентите с хронични заболявания ще могат да получат лекарствата си от същата аптека, където последно са ги взели. Това ще става срещу предоставянето само на рецептурна книжка, без да е необходимо да имат рецепта, обясняват още от касата. Ако това не е възможно и ако се налага данните и терапията да бъдат променени, пациентите трябва да посетят личния си лекар. 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: