Служебният кабинет предложи увеличение на пенсиите от 1 октомври

Служебният кабинет предложи увеличение на пенсиите от 1 октомври

Предложението ще бъде обсъдено днес с работодатели и синдикати

Тристранният съвет обсъжда днес предложеното увеличение на пенсиите. Предвижда се от 1 октомври т.г. минималната пенсия да стане 340 лева, вместо сегашните 300 лева, а максималната да бъде 1500, вместо досегашните 1440 лева. 

Целта е да осигурим по-добро качество на живот за бъдещите пенсионери.” Това заяви пред Нова телевизия служебният социален министър Гълъб Донев относно предложението на служебния кабинет. Това, което предлага служебното правителство, е всички възрастни хора в страната да получат увеличение на пенсиите средно с 12 ,5%. Минималната пенсия ще бъде увеличена с 13,3%, а социалната с 14,3%. 

Абсолютно всички български пенсионери са обхванати от увеличението, за да не се случи така, че някой със средноосигурителен доход да не получи увеличение. Това е най-справедливият вариант, защото запазва принципите на социалното осигуряване и отчита приноса на всеки от пенсионерите в социално осигурителната система. А принос се мери с плащаните вноски върху дохода през целия стаж. Това дава възможност да бъдат по-справедливо изчислени пенсиите и да се отчете приносът", обясни Донев. 

Всички пенсии, които ще бъдат отпуснати след датата на влизане в сила на промяната, ще продължат да се изплащат по този модел, уточни той. По този начин бъдещите пенсионери ще получат коефицент за тежест за осигурителния стаж - 1,35%, каза социалният министър. 

Допълнителни средства за социални помощи, здравеопазване и мерки за подпомагане на бизнеса са заложени в актуализацията на бюджета, която предлага служебният кабинет. Мярката ще обхване 413 600 души, сочат изчисленията на НОИ. Предвидената помощ няма да засегне работещите пенсионери. 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: