Израелска компания е събирала лични данни на потребители на социални мрежи

Израелска компания е събирала лични данни на потребители на социални мрежи Снимка: ferra.ru

С цел продажба

Компанията Meta заяви, че е подала иск в съда срещу компанията Voyager Labs за това, че тя тайно е събирала огромно количество лични данни на потребители на Facebook, Instagram, Twitter и други социални мрежи с цел продажба.

Това съобщава Ars Technica.

"Ответчикът е създал и използвал повече от 38 000 фалшиви потребителски акаунта и свой собствен софтуер Surveillance Software за събиране на информация за разглеждания профил на повече от 600 000 потребители на Facebook, включително съобщения, харесвания, списъци с приятели, снимки и коментари, както и информация от групи и страници на Facebook",са напикали юристите в жалбата на Meta.

"Ответникът е разработил софтуер за наблюдение и следене, за да скрие присъствието и дейността си от Meta и другите социаални мрежи, а също така е продавал и лицензирал с цел получаване на печалба данните, които е събирал."

Компанията Voyager Labs, разположена в Израел, нарича себе си "служба за разследване на основата на изкуствения интелект". Сред клиентите на Voyager Labs, съгласно представените материали, е Департаментът на полицията в Лос Анджелис. В отзива на един от служителите на департамента се казва, че Voyager Labs "е успяла да идентифицира няколко нови цели в много по-лесен за четене формат".

Собственикът на социалните мрежи цели да получи постоянна съдебна забрана за Voyager Labs за продължаване на подобна практика.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: