Тристранният съвет обсъжда увеличението на минималната работна заплата

Тристранният съвет обсъжда увеличението на минималната работна заплата Снимка: pikist.com

Предвижда се от 1 януари 2021 г. тя да стане 650 лв.

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще проведе онлайн заседание, на което ще бъде обсъден проект на постановление на Министерския съвет за определяне на размера на минималната работна заплата, предаде БНР. 

Предвижда се от 1 януари 2021 г. тя да стане 650 лв. вместо сегашните 610. Очаква се социалните партньори да обсъдят и проекта на правителството за отпускане на нова помощ от 24 лв. на ден за работещи в неплатен отпуск в коронакризата.

При нормална продължителност на работното време 8 часа при 5-дневна работна седмица от догодина минималното заплащане на час става 3,92 лв. Повишението на най-ниското възнаграждение от 610 на 650 лв. на месец представлява ръст от 6,6 процента.

Oт КНСБ и КТ „Подкрепа" са твърдо за увеличението на минималната заплата и дори настояват то да бъде още по-голямо. Работодателските организации обаче поддържат мнението си, че предвиденият ръст не съответства на спада в производителността на БВП и на увеличаващата се безработица. Също така смятат, че към момента използваната методология, на основата на която се определя прогнозният размер на минималната работна заплата, остава неясна и непрозрачна.

Що се отнася до новата помощ от 24 лв. на ден за работещи в неплатен отпуск, тя ще бъде за обекти, на които са наложени временни ограничения на дейността от държавен орган в пандемията.

Бизнесът и синдикатите обаче настояват да бъде уреден законодателно въпросът с т.нар. временна или техническа безработица, вместо да се търсят моментни решения. Така ще бъде ясно за кои фирми ще се прилагат мерки за подкрепа при икономически кризи. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: