Женева стартира спешен план „Студено време“ в помощ на бездомните

Женева стартира спешен план „Студено време“ в помощ на бездомните Снимка: thelocal.ch

В бляскавия град, дом на куп световни организации, са осигурени допълнителни легла за подслон на 638 души в социалните приюти, плюс още 100 легла в хотели.

В голяма част от Швейцария температурите този уикенд са под нулата, съобщава swissinfo.ch. Застудяването обхвана първо френско- и немскоговорящите региони, след мощно нахлуване на арктически въздух и снеговалежи в петък и събота. 

Ако ще пътувате за алпийската ски-дестинация, не е зле да се информирате за настъпилите температури - в La Brévine, в северозападна Швейцария, в петък вечер живакът падна до -18,4°C – най-ниското регистрирано ниво на градусите тази година. Ледени температури бяха регистрирани и снощи в Ла Шо дьо Фон в кантон Нюшател (-12,7°C), Шлайтхайм в кантон Шафхаузен (-11,9°C), летище Цюрих (-8,5°C) и столицата Берн (-7,8°С). Междувременно в кантон Тичино в Южна Швейцария, температурите са положителни, напр. 5,1°C в Лугано.

С оглед на ниските температури, властите на Женева решиха да стартират плана си „Студено време“ от днес, поне за три нощи. Общинската инициатива предоставя спешен подслон на всички, които спят буквално по улиците на града.

Градската социална служба увеличи и персонала, който помага на бедстващите, осигурявайки им одеяла и топли напитки, като същевременно ги насочва към приютите и хотелите. Обстановката в Швейцария ще бъде оценена отново на 14 декември, в зависимост от метеорологичната прогноза.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: