След Гърция и Унгария въвежда задължително ваксиниране за медици и социални работници

След Гърция и Унгария въвежда задължително ваксиниране за медици и социални работници

Актуална информация за епидемичната обстановка на 23 юли 2021 г.

У нас  

Много е вероятно вълната от делта-варианта на COVID-19 да дойде у нас преди началото на новата учебна година и затова апелът ми към всички учители и директори е да се ваксинират в следващите дни и седмици, защото не се препоръчва ваксиниране в хода на висока вълна в епидемичната обстановка. Това каза на пресконференция днес служебният министър на образованието и науката проф. Николай Денков. Той уточни, че не се предвижда задължителна ваксинация на учителите, но ще има по два дни допълнителен отпуск за учителите, които се ваксинират. 

При двама от пациентите, които са настанени за лечение в Пловдив, е изолиран делта- вариантът на COVID-19. Това са показали последните данни на Националния център по заразни и паразитни болести. Пробите на двамата са взети между втори и осми юли, като от националния център съобщават, че 53% от всички направени изследвания са на индийския вариант. Д-р Аргир Аргиров, заместник-директор на РЗИ Пловдив каза пред БНР, че очаква делта-вариантът да стане доминантен и в област Пловдив. 

Бургаска област се подготвя за ръст на случаите на коронавирус. От три дни областта премина от зелената в жълтата зона на увеличен риск, а лечебните заведения поетапно отварят отново Covid легла. „Предстои днес едно Инфекциозно отделение с 8 легла в Айтос да отвори. А в понеделник ще отворят и в другите големи многопрофилни болници поетапно, в зависимост от броя на болните“, каза директорът на регионалната здравна инспекция д-р Георги Паздеров. В понеделник предстои заседание на областния кризисен щаб, на който ще се обсъди готовността на лечебната мрежа в региона. Вече са предупредени областният управител, кметовете на общини и управителите на здравните заведения в областта.  Ще се обсъжда редът, по който ще се отварят Covid леглата в зависимост от броя на болните и как лечебните заведения ще посрещнат нов ръст на болните.  

Данните за България

121 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през последните 24 часа. Данните сочат ръст на новите случаи и като абсолютно число, и като процент на дневна база. 65 от новозаразените са установени с PCR, а 56 - с бързи антигенни тестове. 15 842 са общо тестовете, направени през изминалото денонощие, сочат данните в Националната информационна система. Най-много са новозаразените в София-град - 20. Общият брой на потвърдените у нас случаи на новия коронавирус е 423 440. От тях 7351 са активни. 

Общо 742-ма са пациентите с доказан COVID-19, настанени в лечебни заведения за болнична помощ, като в интензивни структури се намират 81 от тях. Излекуваните лица през последното денонощие са 69. Два нови смъртни случая са регистрирани.  
15,72 е 14-дневната заболеваемост на 100 000 души спрямо 14,76 при вчерашния отчет. 

Поставените у нас дози от ваксините срещу коронавирусна инфекция са общо 1 952 099. През изминалите 24 часа са приложени 11 349 от тях. Около 15,34% от населението на страната вече са получили поне една доза. Хората със завършена втора имунизация са 890 858 - 12,88 на сто 

По света 

Над 4,1 милиона са вече жертвите на коронавирусната пандемия, сочат последни данни на правителствата по света, обобщени снощи от Световната здравна организация. Потвърдените случаи на COVID-19 до момента са 191 773 590, а 4 127 963 от заразените са починали. Според изчисления на Франс прес трите страни с най-много смъртни случаи са Съединените щати (610 061), Бразилия (545 604) и Индия (418 987). Новите случаи на коронавирус в света през последната седмица са над 3,4 милиона - с 12 процента повече спрямо предходната, съобщи в сряда СЗО. При това темпо експертите й очакват общият брой на потвърдените случаи до три седмици да надхвърли 200 милиона. 
В момента заразените се увеличават най-бързо в Западния Пасифик и в Европа. Вариантът делта е открит в близо сто държави и вече е доминиращ в световен мащаб. 

Гръцкият парламент прие окончателно законодателни промени, с които въвежда задължение на заетите в здравеопазването и в социалните грижи да бъдат ваксинирани срещу COVID-19. С измененията до 31 декември 2021 г. се въвежда задължение на заетите в публичния и в частния сектор да представят на компетентния орган или на работодателя си цифров сертификат за ваксинация или удостоверение, че са преболедували болестта. Изключение от задължението за ваксинация се допуска за онези, които са преболедували COVID-19 през последните шест месеца, както и лицата, които по доказани здравословни причини не могат да бъдат ваксинирани. Заетите в службите за социални грижи трябва да си поставят първата доза от ваксините най-късно до 16 август, след което да завършат ваксинационната си процедура. За персонала в системата на здравеопазването този срок е 1 септември.  

Работодателят е длъжен да не позволява служителите, които не се съобразят с изискванията, да изпълняват функциите си и е освободен от задължението да им изплаща трудово възнаграждение за срока на действие на закона, като се допуска работодателите да наемат на срочни договори заместващ персонал. Неваксинираните ще бъдат пускани в неплатен отпуск до завършване на ваксинацията им. На работодателите, които нарушават наредбата, ще бъдат налагани санкции от 10 000 до 50 000 евро. При повторно нарушение санкциите са от 20 000 до 200 000 евро. 

Премиерът на Унгария Виктор Орбан обяви, че ваксинациите срещу коронавирус ще станат задължителни за здравните работници, децата също трябва да се ваксинирани, преди да се върнат в училище, съобщават РТ и Reuters. „Вече има определени ваксини, които са задължителни за хората, работещи в сектора на здравеопазването ... сега разширихме това и до коронавируса", каза Орбан. Въпреки първоначалните резерви, Орбан заяви, че е убеден, че това е „най-добрият ход, като се има предвид очертаващата се четвърта вълна от коронавирусни инфекции в Европа". В друг ход за укрепване на нивата на ваксинация Орбан предложи децата в училище над 12 години да бъдат ваксинирани преди началото на учебната година. 

Пандемията от новия коронавирус ще окаже дългосрочно влияние върху психичното здраве на хората, предупреждава Световната здравна организация в съобщение. „От безпокойството, свързано с предаването на вируса, до психологическото въздействие на карантината и самоизолацията, до последиците, свързани с безработица, финансови трудности и социална изолация, всичко това е засегнато", се посочва в съобщението на СЗО. 

Пандемията шокира целия свят: починаха повече от четири милиона души, стабилността на доходите беше подкопана, семейства и общности - разделени, фалираха предприятия", каза директорът на европейското бюро на СЗО Ханс Клюге. „Психичното здраве и благополучие трябва да се разглеждат като основни човешки права", добави той и призова държавите да преразгледат достъпа до медицинска помощ в тази сфера.  

Италианското правителство съобщи, че извънредното положение поради пандемията на коронавируса ще бъде удължено до края на годината. Правителството, което се стреми да ограничи новата вълна на коронавируса, също така обяви, че хората ще трябва да имат доказателство за имунитет, за да получат достъп до набор от услуги и развлекателни дейности. Властите разкриха своите планове за „зелен пропуск" или така наречените Covid паспорти.  

За да отидат на кино, да разгледат музей или да посетят спортна проява, французите трябва вече да представят документ, че са ваксинирани, или отрицателен тест за COVID-19. Междувременно броят на заразените в страната експлозивно расте заради по-заразния вариант делта. С 18 000 нови инфектирани за денонощие „имаме увеличено със 150 процента разпространение на вируса на седмична база - нещо, което никога не е било", посочи здравният министър Оливие Веран. Правителството говори без колебание за „четвърта вълна", а носенето на маски навън се завръща в редица туристически зони, където епидемията се разпалва отново. От началото на август се очаква да бъде разширен и обхватът на местата, където ще се представя санитарен пропуск - добавят се кафета, ресторанти и влакове. Лекарите и властите разчитат ваксинацията да намали натиска на „четвъртата вълна" върху болниците в страната. Най-малко една доза ваксина са получили вече 56,6 на сто от населението, а 46,4 процента са имунизирани напълно.  

Японският император Нарухито определи като „трудно" провеждането на Олимпийските игри в Токио на фона на пандемията от коронавирус и изрази уважение към усилията, положени от организаторите. Въпреки откритите случаи на COVID-19 в олимпийското село представители на МОК и ръководители на проявата уверяват, че ситуацията е под контрол и епидемиологичната обстановка като цяло е нормална. Игрите ще се състоят без фенове по трибуните. Всички спортисти минават всеки ден на проверка, наредено им е да спазват дистанция и да носят маски през цялото време, докато не се състезават, не спят и не ядат. Олимпийският „карантинен балон" вече е пробит и вирусът може да тръгне из Япония, заяви обаче Кенджи Шибуя, бивш директор на Института за общественото здраве към Кралския колеж в Лондон. „Бодрите изявления на организаторите не отразяват реалността и само ядосват японците", каза той. 

Полицията използва сълзотворен газ срещу стотици демонстранти, които блокираха входа на парламента на Словакия и замерваха сградата с яйца, докато депутатите обсъждаха законодателство за нови ограничения във връзка с COVID-19, предаде Reuters. 
Законопроектът предвижда по-лесен достъп до публични събития и пространства за хората, които са били ваксинирани срещу COVID-19. Страната членка на Европейския съюз с население от около 5,5 млн. души изпитва затруднения да накара хората да бъдат ваксинирани срещу коронавирус. По данни на университета „Джонс Хопкинс" към четвъртък само 34,9% от населението е било напълно ваксинирано, което е едно от най-ниските нива на ваксинация на глава от населението в ЕС. Някои опозиционни партии се обявиха срещу ваксинацията, включително бившият премиер Робърт Фицо, който заяви категорично, че няма да се ваксинира. 

Съединените щати обвиниха Китай в безотговорно и опасно поведение заради отказа на Пекин да приеме предложението на Световната здравна организация за това какво трябва да включва втората фаза на разследването за произхода на коронавируса, който причини пандемията от COVID-19. Критиката отправи говорителката на Белия дом Джен Саки, според която Пекин вече открито блокира разследването. Здравното министерство на Китай категорично отхвърли плана на СЗО за независима инспекция на биотехнологичната лаборатория в Ухан като „неуважително и арогантно спрямо науката". 

Попитан за китайския отказ, говорителят на СЗО Тарик Яшаревич заяви на брифинг в Женева: „В случая не става дума за политика, не става дума за прехвърляне на вината. По същество става дума за това, че е необходимо всички ние да се опитаме да разберем как този патоген е навлязъл в човешкото население. В този смисъл страните наистина имат отговорност да работят заедно и да работят със СЗО в дух на партньорство." 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: