Италия въвежда санитарни пропуски

Италия въвежда санитарни пропуски Снимка: bntnews.bg

От 6 август в Италия „зелените пропуски" стават задължителни за всички обществени заведения

Разходка из музеите, обяд в ресторант, спортуване във фитнес или спортна зала - от 6 август в Италия това ще бъде достъпно само за ваксинирани граждани. В страната се въвежда така наречената система на „зелени пропуски", които ще се издават веднага след получаване на първата доза от ваксината, съобщава euronews.com.

Обаче, както уточняват италианските СМИ, ако собственикът на пропуска не направи втората си ваксинация навреме, документът автоматично се анулира. 

Същевременно властите удължиха до края на годината режима на извънредна ситуация. Премиерът Марио Драги предупреди, че се работи с поглед напред във времето: „В другите европейски страни нивото на заболеваемост сега е по-високо, отколкото у нас. Но ние знаем, че ако не реагираме навреме, вълната от заразявания ще дойде и при нас и това, което се случва днес във Франция, Англия, Испания, ще засегне и Италия."

Във Франция въвеждането на задължителна ваксинация за редица професии се провежда на фона на протести: снощи около 200 души се събраха на демонстрация, искаща обсъждане в парламента на законопроекта за задължителните ваксинации и санитарните пропуски.

А жителите на Австрия най-накрая могат да видят усмивките на околните: там режимът на маските се облекчава. С открито лице може да се влиза в магазините за промишлени стоки, но в хранителните магазини и в аптеките маските все още са задължителни. Разбира се, облекченията не засягат столицата Виена, където делта-щамът все още е много активен.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: