„Пирогов” има нов изпълнителен директор

„Пирогов” има нов изпълнителен директор

Професор Иван Поромански поема поста

Професор Иван Поромански поема поста „изпълнителен директор” на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов”, съобщиха от пресцентъра на института. Досега той е ръководил уникалната за страната Клиника по гнойно-септична хирургия. 

Професор Поромански завършва медицина през 1985 г., а през 1991 г. придобива специалност „Хирургия”. През 1997 г. става специалист в ортопедията и травматологията, а 11 години по-късно и в спешната медицина. 

Новият изпълнителен директор прекарва 33 години от професионалния си път в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов”. Негов заместник по лечебната дейност ще бъде доц. д-р Христо Шивачев, началник на Клиниката по детска хирургия.  

„Болница „Пирогов” е стратегическо лечебно заведение и аз ще се посветя на успешното му развитие в бъдеще. Бъдеще, в което пациентът ще бъде на първо място, а управлението на болницата няма да се случва чрез медиите”, каза проф. Поромански. 

Междувременно отстраненият бивш директор на болницата проф. Асен Балтов остава за лечение в интензивното отделение на болницата с хипертонична криза. Според лекуващите го медици причината е силен и продължителен стрес. Заместникът му проф. Николай Габровски подаде оставка. „В момента, в който разбрах, че има назначен нов директор, съвсем естествено си подадох оставката. Мисля, че е нормално всеки директор да си избира екип и не е необходимо да има някакви драми около това.”  

До създалото се напрежение се стигна след проверка на НЗОК, която установи редица нарушения за над 1 млн. лв. От ведомството посочиха, че над 400 „фиктивни“ пациенти са се лекували в болницата със сгрешени диагнози, а здравният министър Стойчо Кацаров обяви, че и той е един от тях.  

Въпреки вчерашната среща между представители на болницата и здравното министерство, след която излезе информация, че е постигнат компромис, и въпреки обявения от ръководството край на протестите, снощи лекари, медицински сестри и пациенти отново се събраха пред сградата на президентството. Предстои да стане ясно дали медиците ще продължат протестите. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: