Учени измерват радиацията във „Фукушима“ със змии

Учени измерват радиацията във „Фукушима“ със змии

Поведението на дивите животни се влияе от замърсяването и радиацията, показват данните


Аварията в АЕЦ „Фукушима беше причинена от земетресението и последвалото го цунами, ударило Япония на 11 март 2011 г. Тя е квалифицирана от седма, най-високата степен по международната скала за ядрените събития, и причини замърсяването на атмосферата и океана в района с радиоактивни материали. Десет години по-късно изследване на Университета в Джорджия показа, че радиоактивното замърсяване в зоната за изключване на „Фукушима“ може да бъде измерено чрез обитаващите я змии. 

Констатациите на екипа, публикувани в списание Ichthyology & Herpetology, съобщават, че плъховите змии (Elaphe [Pantherophis] obsoleta) са ефективен биоиндикатор на остатъчната радиоактивност. Подобно на канарчетата във въглищна мина, те могат да сигнализират за здравето на екосистемата. 

Често срещан вид в Япония, плъховите змии се придвижват на малки разстояния (повечето от наблюдаваните екземпляри са се придвижили само на 65 м за ден) и могат да натрупват високи нива на радионуклиди. Според изследователите ограниченото движение на змиите и тесният контакт със замърсената почва са ключови фактори в способността им да отразяват различните нива на радиоактивно замърсяване в зоната. 

Екипът идентифицира 1718 местонахождения на плъхови змии, като ги проследява в продължение на повече от месец в планината Абукума, на около 15 мили северозападно от атомната електроцентрала „Фукушима“. Като част от проучването изследователите поставят GPS проследяващи устройства на някои от змиите, както и чипове, които проследяват натрупването на радиация в тях. 

Констатациите на учените потвърждават предишното проучване на екипа, публикувано през 2020 г., което показва, че нивата на радиоактивен цезий в змиите имат висока корелация с нивата на радиация в почвата, където са били уловени змиите. Например змиите, които прекарват повече време над земята или на дърветата, натрупват в организма си по-малко радиация от тези, които прекарват повече време под земята. Според учените това се дължи на тенденцията цезият да се натрупва в почвата. След няколко години нивата на радиация над земята намаляват, докато нивата точно под повърхността остават високи. Като се има предвид, че всички змии в района търсят дупки като убежище срещу студа, те може да са увеличили облъчването си през зимата. 

Никой не е проучвал до момента какво е нивото на радиация, което оказва неблагоприятно влияние върху змиите. Тези нива са определени за бозайниците, рибите и птиците, но не и за змиите, казва авторът на изследването Хана Герке. По думите ѝ поведението на дивите животни се влияе от излагането на радиация и натрупването на замърсители, което се потвърждава от резултатите на изследването.  

„Както хищници, така и плячка на някои други животни, змиите са ключова част от хранителната верига. Нашата работа добавя още едно парче към пъзела, което помага за разбирането на последствията от инцидента през 2011 г.“, каза тя. 

Бъдещата работа за изясняване на връзката между микрообитания на видове като плъховите змии и тяхното излагане на замърсители, както и потенциалните рискове за здравето на змиите и другите диви животни поради повишеното излагане на радиация, ще бъде от решаващо значение за разбирането на ефектите от инцидента във „Фукушима“, категорични са учените.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: