Япония ще изхвърли в океана радиоактивната вода от Фукушима въпреки протестите

Япония ще изхвърли в океана радиоактивната вода от Фукушима въпреки протестите Снимка: Стопкадър видео

12 години след катастрофата Япония ще започне да изхвърля в океана отпадъчните води от атомната електроцентрала Фукушима-1, от които са отстранени по-голямата част от радионуклидите

Японските власти разрешиха изпускането на вода от АЕЦ Фукушима-1 въпреки общественото недоволство.

В четвъртък стотици хиляди тонове вода от охладителната система на реакторите, повредени от земетресението и цунамито през 2011 г., ще започнат да изтичат  в Тихия океан през специално изграден подводен тунел.

Според премиера Фумио Кишида, който дойде във вторник, за да разговаря с местни рибари, изпускането на вода е важна стъпка към демонтажа на ядреното съоръжение и „необходима мярка за възраждането на региона“.

В момента натрупаният обем вода е еквивалентен на почти 540 олимпийски басейна. Въпреки че отпадъчните води се третират, за да се намали радиоактивността, те съдържат тритий, радиоактивен изотоп на водорода, който не може да бъде отстранен с настоящата технология.

МААЕ смята, че операцията отговаря на стандартите за безопасност.

Действията на Токио бяха разкритикувани в Пекин, а ръководителят на администрацията на Хонконг нареди "незабавно" да се въведат ограничения върху вноса на редица хранителни продукти от Япония.

Euronews

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: