Японският премиер и трима негови министри хапнаха пред камера сурова риба от Фукушима

Японският премиер и трима негови министри хапнаха пред камера сурова риба от Фукушима Снимка: pbs.org

Целта на японските държавни мъже беше да успокоят японците и хората от близките региони, че в океана се изпускат само пречистени от радиоактивни отпадъци води и рибата е безопасна

Министър-председателят Фумио Кишида и тримата министри хапнаха сашими от писия, октопод и лаврак, уловени край бреговете на Фукушима след изпускането на водите, с гарнитура от зеленчуци и ориз, отгледани в префектурата, каза пред репортери министърът на икономиката и промишлеността Ясутоши Нишимура, също участник в обяда. Той посети в понеделник верига супермаркети във Фукушима, за да опита местната риба. 

"Беше много вкусно", коментира вчерашния обяд премиерът Кишида и днес отиде на рибния пазар Тойосу в Токио, за да рекламира рибата от Фукушима.

Изпускането на пречистените отпадъчни води в океана, което вероятно ще продължи десетилетия, е силно критикувано от местни риболовни групи. Рибарите все още не са възстановили бизнеса си от атомната авария преди 12 години и се опасяват, че съвсем ще загубят репутацията си на вътрешния и международния пазар. 

На изпускането се противопоставят и риболовните индустрии на съседни страни. Китай забрани целия внос на японски морски дарове, а многохилядни митинги в Южна Корея през уикенда осъдиха изпускането на водите. Според взетите проби обаче, радиационният фон на морска вода и рибата след изпускането е далеч под границите за безопасност

Според агенция Yonhap, бюфетът на президентската канцелария в Южна Корея също е сервирал риба тази седмица, включително на президента Юн Сук Йол. След изпускането на водите от Фукушима търсенето на риба в страната намаля. 

Министерството на външните работи на Япония издаде в неделя предупреждение за пътуващите японци през Китай, да бъдат внимателни, заради протестиращи, които са атакували с камъни японското посолство в Пекин, както и японските консулства и училища в Китай. Японската обществена телевизия NHK съобщи, че към правителствените служби във Фукушима са били отправени хиляди телефонни обаждания от Китай с яростни ругатни и обиди. 

Пречистените радиоактивни отпадъчни води във Фукушима са общо 1.34 милиона тона и се съхраняват в около 1000 резервоара. Правителството на Япония и Tokyo Electric Power Company Holdings казват, че резервоарите трябва да бъдат освободени и да се премахнат, за да може на мястото им да се изградят пречиствателни съоръжения и да започне извеждането на централата от експлоатация – процес, който може да продължи с десетилетия. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: