Сходните резултати от въжделенията за етническа идентичност

Сходните резултати от въжделенията за етническа идентичност Снимка: pro.europeana.eu

Независимо в коя част на света, исторически обособили се групи с усърдие пренаписват историята, за да преборят неувереността си като етнос

Ако мислите, че северномакедонците са първенци в твърде личния прочит на историята, може би ги надценявате. В това отношение каталунците водят, откривайки каталунска кръв в жилите на редица световни личности, които човечеството познава като испанци или представители на други европейски нации. 

Разбира се, РСМ е независима държава, докато Каталуния е автономна част от Испания, но идентичността и на северномакедонците, и на каталунците, изглежда, периодично се нуждае от инжекция национално самочувствие

Най-лесно лекарство се оказват „новооткрити" национални герои от миналото, а най-лесен  източник - една подходящо „велика” история, която трябва да докаже категоричната етническа уникалност на съответните групи население. 

А ако не я доказва? Ако историята е друга? Рецептата е ясна – „учени” ще я пренапишат

Създаденият за целта Institut de Nova Història (INH) в Каталуния има именно тази задача - да се погрижи за серия „открития“, че велики исторически личности са били каталунци, съобщава larazon.es. 

През последните години подобно препрочитане претърпяха биографиите на Леонардо да Винчи и Мигел де Сервантес – според INH каталунци, чието родословие е било „изтрито” чрез грандиозен заговор, с цел Испания да ги използва в своя прослава. В списъците на INH периодично се появява и Христофор Колумб - друго велико име, което Каталуния се опитва да национализира, откривайки „нови” факти в биографията на прочутия генуезец от епохата на великите географски открития.

Сега Institut de Nova Història посяга и към музиката с прясно „научно” изследване, което буквално „възпали” света на историците и музиколозите – като истински фокусник, INH извади от бездънния си ръкав доказателства, че във вените на един от най-великите световни композитори, Лудвиг ван Бетховен, тече каталунска кръв! Жалко само, че откритието закъсня с една година, тъй като през 2020 г. светът отбеляза 250 години от рождението на великия немски композитор. 

Паметникът на Бетховен във Виена, снимка - theconversation.com

Каталунското доказателство е просто - бабата на Бетховен, Мария Хосепа Поулс, била от каталунския средиземноморски район Маресме, но избягала оттам заради войната от 1701 г. - и учените от INH приемат това за основния фактор, определил светогледа на Бетховен! 

Самият композитор, според INH, в творчеството си бил защитавал антииспанска кауза. Като доказателство екипът на INH посочва прочутата увертюра „Егмонт”, писана по произведение на Гьоте, комуто Бетховен се е възхищавал – но според каталунците не е само това – те смятат, че със своята симфонична творба Бетховен „осъжда испанското господство“, почитайки паметта на своята каталунска баба...

„Под ножа” на новото каталунско музикознание попада и единствената опера на гениалния класически композитор - „Фиделио”, чието действие според либретото се развива близо до Севиля. Изглежда, това е достатъчен повод INH да разчете въплътения в операта демократичен дух на Бетховен като свидетелство за антииспански настроения. 

Все пак най-яркият символ на либералните идеи на Бетховен – Симфония № 3 „Ероика”, е пощаден от подобна трактовка заради първоначалното посвещение на Наполеон, който поне засега не се вписва в интересите на каталунската историография като евентуален каталунец. 

Интересното е, че стотиците изследователи на музиката на Бетховен очевидно вече 200 години нарочно са пропускали „каталунския фактор” само и само за да уязвят каталунците... Интересно е също, че Бетховен, който е оставил множество бележки по оригиналите на партитурите си, както и солидно епистоларно наследство, никъде не споменава думата Каталуния. Какво ли би трябвало да кажат австрийците, след като музикознанието официално причислява Бетховен към групата на т.нар. виенски класици?!?

Въпреки силното им движение за независимост, изглежда, че каталунците не са толкова убедени в идентичността си и имат нужда да я доказват дори на себе си отново и отново.

Търсейки международна подкрепа, би било чудесно да проучат и идеята дали прословутата бетховенова "Für Elise" не е била написана за някоя млада виенчанка, пила „вὸда край Вардаро”...

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: