Липсата на самоувереност в професионалния ни живот: стратегии за справяне

Липсата на самоувереност в професионалния ни живот: стратегии за справяне Снимка: Pixabay

Ниската самооценка обикновено води до постоянно повтарящи се провали или маргинализация в работната среда, които сериозно възпрепятстват професионалното ни развитие.

Когато смятаме, че не сме способни да работим по нови проекти и да поемем нови отговорности, ние напредваме по-бавно в сравнение с колегите си и не можем да се разгърнем в професионален план. Липсата на самочувствие ни пречи да се възползваме от появяващите се възможности – при всеки нов шанс ние си казваме, че това е твърде трудно за нас и няма да се справим, като по този начин сами слагаме граници на израстването си.

Фрустрация и безсилен гняв

Нашата неувереност става повод за неудовлетвореност и дори на чувство на гняв, защото ни пречи да правим това, което бихме могли. Озоваваме се в един порочен кръг: натрупването на неуспехи, породени от липсата на самочувствие, само увеличава още повече неувереността ни и разяжда непрекъснато тази вътрешна рана в нас.

Самоувереността е процес, тясно свързан със страха от провал. Опитите ни да избегнем предполагаем провал не само засилват опасенията ни от него, но също така ни пречат да постигнем какъвто и да било успех, благодарение на който да натрупаме увереност. Така рискуваме да възприемем поведение на постоянно избягване и заобикаляне на определени ситуации, например да говорим на публично място, да защитим мнението си или да предложим нова идея. Липсата на самочувствие ни слага спирачки тогава, когато трябва да „продадем себе си“. Лишава ни от възможността да излезем от зоната си на комфорт и да уловим някой от предоставените ни шансове.

Да си припомним миналите ни успехи

Специалистите съветват в тези случаи да се концентрираме върху постигнатите в миналото добри резултати. Това ще ни помогне да спрем постоянно да се съмняваме в уменията си. Една равносметка на миналите ни постижения ще ни даде възможност да осъзнаем, че в миналото сме успели да се мобилизираме и сме свършили немалко неща.

Инвестирайте във вашите умения

„Вземете тема или две, които ви интересуват, и прочетете по тях всичко, което откриете. Инвестирайте в себе си, образовайте се по тези теми. Само може да спечелите от това, защото то ще премахне усещането ви, че сте неспособни да се справите", казва психологът Фредерик Фанже.

Потърсете помощ от специалист

Говорете за вашите затруднения с професионалист (психолог или психотерапевт). Дори да ви изглежда сложно и да се опасявате, че ще разкриете своята уязвимост, всъщност добрият експерт може да ви окаже неоценима помощ. Това ще ви помогне да се разделите с погрешните си убеждения и да изградите или възстановите самочувствието си на работното си място.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: