Търсенето на шоколад в Европа скочи с 14%

Търсенето на шоколад в Европа скочи с 14%



Търсенето на шоколад в Европа бележи ръст, отбелязват наблюдателите на пазара. Облекчаването на ограниченията заради пандемията от COVID-19 насърчава потребителите да купуват повече лакомства отново. 

Преработката на какао скочи с 14% през второто тримесечие в сравнение с година по-рано, когато търсенето намаля вследствие на пандемията, пише Bloomberg. Това е много повече от прогнозираното и бележи най-голям ръст за това тримесечие от повече от десетилетие. 

Преработката на какао в най-големия регион на консумация в света предполага, че потреблението продължава да се възстановява, тъй като животът започва да се нормализира.  

Данните за европейското търсене отразяват „възстановяване от  опустошенията, нанесени от падемията през миналата година“, каза Джонатан Паркман, заместник-ръководител на земеделието в Marex, добавяйки, че леко е увеличил прогнозите си за производството тази година.  

Тази година цените бяха подложени на натиск на фона на перспективите за глобално свръхпредлагане. Какаото загуби 0,2% от стойността си и достигна до 2425 щатски долара за тон в Ню Йорк, след като в понеделник скочи с 3,5%, което беше най-висок ръст от декември. 

Очаква се световният пазар на какао и шоколад да достигне 169 млрд. евро до 2026 г. Колебания в цените на суровините и пандемията COVID-19 оказаха отрицателно въздействие върху цените на световния пазар, отбелязват анализаторите. Сред факторите, които ще повлияят на растежа, е увеличеното търсене на сладкарските изделия в азиатските страни.   

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: