Рано е за сваляне на маските, предупредиха от СЗО

Рано е за сваляне на маските, предупредиха от СЗО

Само за денонощие в Индонезия от коронавирус са починали над 10 хиляди човека

Оправдана стъпка или фатална грешка? Учени, медици и медии спорят за съобщеното неотдавна решение на Лондон от 19 юли да отмени коронавирусните ограничения, сред които социалната дистанция и маските. 

Световната здравна организация (СЗО) окачествява тези мерки като прибързани в период, когато по света и в самата Великобритания расте броят на заразените. 

Майкъл Райън, ръководител на програмата на СЗО по извънредните ситуации, зави: „Аз призовавам към повишено внимание по въпроса с пълната отмяна на социалните мерки точно сега. Всичко това ще доведе до последствия."

СЗО не се уморява да напомня, че пандемията далеч не е свършила, че коронавирусът мутира и се учи да заобикаля изработените антитела. Делта-щамът стана причина за нова вълна и в Европа, и в страните от Азиатско-Тихоокеанския регион, от Южна Корея до Австралия. 

Начело е Индонезия, където за денонощие са регистрирани рекорден брой починали - над 10 хиляди. Медиците са принудени да правят подбор на пациентите, а властите закупуват кислород от чужбина. (На снимката: Индонезия погребва починалите от коронавирус)

От началото на пандемията в света от коронавирус са загинали 4 милиона човека. А броят на заразените надхвърля 185 милиона. Специалистите виждат изход в тоталната имунизация на населението на планетата и призовават за справедливо разпределение на ваксините. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: