В Шотландия ще строят завод за улавяне на въглерода от въздуха

В Шотландия ще строят завод за улавяне на въглерода от въздуха Снимка: pixabay

В Шотландия беше представена концепция на инсталация за улавяне на въглерод директно от въздуха

Това може да забави повишаването на температурите и да ограничи глобалното затопляне.

В североизточната част на Шотландия ще се появи голямо предприятие, което ще може да извлича значително количество въглероден диоксид от въздуха. Според учените то може да преработва до милион тона въглерод - колкото абсорбират около 40 милиона дървета.

Полученият газ може да се съхранява дълго време дълбоко под морското дъно край бреговете на Шотландия. Но критиците твърдят, че технологиите не са „магическо хапче" за борба с изменението на климата.

Този план за директно улавяне на въздуха (DAC) е съвместен проект между базираната във Великобритания Storegga и Canadian Carbon Engineering. Той е в много ранен етап на развитие - централата може да бъде пусната в експлоатация през 2026 г.

Междуправителствената комисия по изменение на климата (IPCC) твърди, че за да се запази планетата в безопасност, до края на този век повишаването на глобалните температури трябва да бъде ограничено и да не надвишава 1,5 градуса.

През 2020 г. обаче температурата вече беше с 1,2 градуса над историческото ниво. За да ограничат повишаването на температурата, изследователите предлагат ограничаване на емисиите от нагряващи газове.

По материалии на Би Би Си

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: