Най-скъпите градове в света за чужденци през 2020 г.

Най-скъпите градове в света за чужденци през 2020 г. Снимка: CNN

Хонконг, Цюрих, Сингапур и... Ашхабад?

Столицата на Туркменистан може да не ви дойде на ум, когато изброявате скъпи дестинации, но Ашхабад вече е вторият най-скъп град в света за работници от чужбина, според последното проучване на разходите за живот на американската консултантска фирма за човешки ресурси Mercer.

Изкачването с 5 места на Ашхабад в класацията тази година, се свежда до продължаваща икономическа криза, недостиг на храна и последваща хиперинфлация.

Хонконг, който също изпитва сътресения под формата на политически вълнения, отново оглави класацията, до голяма степен поради това, че има най-скъпия пазар на имоти в света, срещу някои много жестоки глобални конкуренти.

Ню Йорк е най-скъп за консумативи за почистване.

Данните на Mercer бяха събрани през март, така че пълната тежест от въздействието на пандемията от коронавирус върху цените не се отразява в класацията за 2020 г., но цените на хранителните стоки, които вече нарастват в САЩ и в останалата част на света, показват, че най-скъпите градове в света стават още по-скъпи.

Различни фактори, включително колебанията на валутата, инфлацията на стоки и услуги, както и за настаняване, допринасят за увеличаване на цената на пакетите за емигранти, заяви Mercer.

Проучването има за цел да помогне на правителствата и мултинационалните компании да определят заплащането на служителите, които се преместват да работят в чужбина.

Класирането на Mercer, включващо 209 глобални дестинации, се основава на „кошница“ от 200 артикула, които отразяват разходите за живот на емигранти.

Тази година продуктите, свързани с коронавируса, бяха отделени от Mercer, като New York City е най-скъпото място за почистващи и дезинфекциращи материали, включително антисептичен спрей и сапун.

Лагос изпревари Лондон.

„Пандемията от COVID-19 ни напомня, че изпращането и задържането на служители на международни задачи е огромна отговорност и трудна задача за управление", казва Иля Боник, директор на кариерното развитие и ръководител на Mercer Strategy.

„Вместо да залагат на драматично възобновяване на мобилността, организациите трябва да се подготвят за преразпределяне на мобилната си работна сила, водещи се от съпричастност и разбиране, че не всички емигранти ще са готови или желаят да заминат в чужбина."

Шест от първите 10 града през тази година са в Азия, като Сингапур е под номер пет, а китайските  Шанхай и Пекин са съответно на позиции седем и десет.

Швейцария поведе в Европа, като три от нейните градове са в топ 10: Цюрих на четвърто място, а Берн и Женева - на осмо и девето място.

Лагос, Нигерия, който се утвърди като бизнес столица на Африка, се изкачи до номер осемнадесет в класацията, едно място пред Лондон.

В другия край на таблицата с най-евтините градове са Тунис, столицата на Тунис (209), Уиндхоек, Намибия (208) и Ташкент, Узбекистан (207).

Намибия, с модерната си столица, добри пътища и разумни цени на коли под наем, беше един от изборите на CNN Travel от непокътнати пустини, които вдъхновяват бъдещите пътувания, когато светът започне отново да се движи.

Когато световната икономика се обърна и компаниите преразглеждат подходите си към офис площи, работа от дома и преназначаване на служители, може би е време да преразгледаме нови хоризонти.

Класиране по разходи за живот през 2020 г.

1. Хонконг (Китай)

2. Ашхабад (Туркменистан)

3. Токио (Япония)

4. Цюрих (Швейцария)

5. Сингапур

6. Ню Йорк (САЩ)

7. Шанхай (Китай)

8. Берн (Швейцария)

9. Женева (Швейцария)

10. Пекин (Китай)

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: