Мутациите на коронавируса ще го направят неуловим за тестове, а ваксините - безполезни

Мутациите на коронавируса ще го направят неуловим за тестове, а ваксините - безполезни Снимка: pixabay

Броят на коронавирусните щамове бързо нараства дотолкова, че мащабите на мутацията представляват заплаха за създаването на нови методи на лечение и диагностика на COVID-19

До това заключение са стигнали американски учени в ново изследване, пише newswise.com.

Темповете на измененията на вируса SARS-CoV-2 може да доведат до недиагностицируеми щамове, които ще ограничат ефективността на ваксините, методите на лечение и диагностичните тестове за COVID-19.

Въпреки че през април 2020 г. в света имаше само около 10 доминиращи щама на вируса, през пролетта на 2021 г. броят им достигна 100 мутации“, обяснява д-р Кристина Рамирес, професор по биостатистика в Калифорнийския университет, Лос Анджелис. Тя е и водещ автор на изследване, което изучава мутациите в SARS-CoV-2, изолирани между януари 2020 г. и март 2021 г.

Резултатите от изследването на международния екип от учени са публикувани в юнския брой на списание EMBO Molecular Medicine.

Като се има предвид колко остава неизвестно за новия тип коронавирус, както и риска от по-нататъшни мутации и варианти на вируса, авторите на изследването казват, че агенциите за обществено здравеопазване трябва да отделят ресурси за задълбочени изследвания на мутациите в генома на SARS-CoV-2, неговите репликационни функции и различни вирусни протеини.

Д-р Харолд Бъргър, съавтор на изследването и лекар по инфекциозни болести в Калифорнийския университет, Дейвис, добавя, че „в идеалния случай молекулярното секвениране трябва да включва вируси от асимптоматични и умерено болни хора от всички възрасти, в допълнение към проби от по-болни пациенти.

Безсимптомните хора могат да предадат вируса на други хора. Степента на заболяването зависи както от функцията на вируса, така и от състоянието на пациента. Този подход ще предостави ценна информация за развитието и разпространението на епидемията.“

В своето изследване учените анализирали пълните геномни последователности на SARS-CoV-2 с известни дати на вземане на проби, които били изтеглени от GISAID.

За избрания период от време били включени всички пълни извадкови последователности от всяка държава. Последователностите са комбинирани според датата на вземане на пробите.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: