Коронавирусът може да преминава в хронична форма

Коронавирусът може да преминава в хронична форма Снимка: pixabay

Коронавирусът у редица пациенти може да причини усложнения и да стане хроничен

В такива случаи хората, страдащи от COVID-19, стават зависими от кислород, обясни Надежда Рудницка, експерт в здравния отдел по пулмология в Регионалната държавна администрация на Лвов.

Това е съобщила пресслужбата на Регионалната държавна администрация в Лвов, пише RBC Украйна.

Според Рудницка става дума за така наречения лонгковид. Това явление е описано от чуждестранни лекари.

В такива случаи COVID-19 силно поразява белите дробове на човека и последствията не могат да бъдат елиминирани.

Някои от пациентите, прекарали коронавирус, остават зависими от кислорода, наблюдават се пневмофибротични промени в белодробната тъкан“, описва тя ситуацията с лонгковид.

Пулмологът добави, че такива пациенти се нуждаят от допълнителна рехабилитация и изследвания.

Експертът от департамента по здравеопазване отново обърна внимание на важността на спазването на необходимите карантинни правила и нарече ваксинацията срещу коронавирус надежден начин за защита срещу сериозни последици в случай на инфекция.

В името на нашата собствена безопасност ние сме длъжни да продължим да спазваме основните карантинни ограничения, а именно да носим маска, да спазваме дистанция, да се дезинфекцираме и да си мием ръцете.

Но само ваксинациите ще ни помогнат да се предпазим от сериозните последици от болестта. Ваксинацията не изключва риска от разболяване, но намалява вероятността от тежко протичане на заболяването и постковидна рехабилитация“, каза Рудницка.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: