Фенове на шотландския национален отбор почистиха Лондон

Фенове на шотландския национален отбор почистиха Лондон Снимка: PA MEDIA

Лондонският Leicester Square блесна, след като привърженици на шотландските футболисти почистиха покрития с боклук площад след бурното масово парти по повод нулевото равенство с Англия

Резултатът остави живи надеждите на шотландците, че ще продължат участието си в Евро 2020.

В петък Лондон бе залят от десетки хиляди фенове, пристигнали от Шотландия, за да подкрепят отбора си, въпреки ковид-ограниченията. Голям брой от тях се настаниха своевременно в лондонските кръчми, за да следят играта по телевизията. 

Преди мача първият министър на Шотландия Никола Стърджън призова феновете да „проявят уважение към нашите домакини" в Лондон и да не се държат по начин, който би могъл да влоши проблема с COVID-19. 

Междувременно предварително беше издадена заповед полицията да разпръсква по-големи групи хора в централен Лондон, ако поведението им причинява неприятности, насилие или стрес.

Началото на големия купон даде голямата тълпа фенове, събрали се на площад „Лестър“. Оюблечени в шотландски килтове и с шотландски знамена, феновете изпяха неофициалния химн „Цвете на Шотландия” и скандираха „Няма Шотландия, няма парти“. След равенството масовото парти се развихри с всички съпътстващи празненството действия, плюс голямо полицейско присъствие както в столицата, така и в Глазгоу. 

Площад „Лестър” и фонтанът останаха плътно покрити с отпадъци, но за изненада на властите, мнозина от феновете на Шотландия пристигнаха в събота сутринта и започнаха да почистват, докато не възстановиха приличния вид на мястото.

Още преди мача феновете бяха призовани да планират предварително обратното си пътуване към Шотландия с влак, тъй като, сякаш за да утежни ситуацията, 

ScotRail предупреди, че железопътните услуги ще бъдат ограничени заради стачни действия в неделя - членовете на профсъюза RMT днес организират стачка заради спор относно плащанията за извънреден труд.

Телевизионното отразяване на мача привлече 13,1 милиона зрители, а в пиковите моменти - дори 20 милиона, като немалка част от тях бяха по улиците на Лондон. Все пак домакините оцениха високо поведението на хилядите феновете от Шотландия, които оставиха столицата без следи от голямото футболно парти.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: