Вагнер на паркинг за коли

Вагнер на паркинг за коли Снимка: pixabay.com

Берлинската опера се адаптира към условията на пандемията.

„Das Rheingold" е част от културната ДНК на германците. Драматичната опера по Рихард Вагнер разказва историята на богове, богини, великани и джуджета, откраднато злато и любов и омраза.

Операта обикновено се поставя в екстравагантни театри, но поради наличието на COVID-19 това вече не е възможно. Карантинните рестрикции забраняват събирането на огромна група от хора в затворени обществени помещения като кина, театри и нощни клубове.

Така че столичната опера Deutsche Oper показа креативност, като постави операта на открито на паркинга за коли на операта, спазвайки изискванията за социално дистанциране.
 

Нормалната продължителност на операта, част от цикъла „Пръстенът на Нибелунгите”, е два часа и тридесет минути, но са я съкратили на 90 минути. В тази версия на сцената са само 22 музиканта и те стоят на разстояние един от друг.

„Беше една истинско художествено предизвикателство - признава режисьорът Neil Barry Moss. - Получихме това невероятно пространство с невероятна история, която ти дава възможност да направиш една странна версия на едно толкова добре познато произведение. Какво можеш да кажеш за него? За мен това бе просто очевидно."   

За втори път оперно произведение се поставя на паркинга за коли. Първия път е било през 2014 г. – но акустиката пак ги е изненадала.

„Ние напълно бяхме забравили колко добра е акустиката тук, без да се усилва. Не е идеална, но е доста добра", каза Schwarz.

От началото на пандемията, това е единствената опера, поставяна пред публика в Германия. „Мисля, че това събитие е от особена важност. Понякога приемаш културата като даденост. Но без нея не можеш да съществуваш и е фундаментално човешко право да участваш в културата", добавя Moss.

За петте представления на паркинга за коли са пуснати само 800 билета, които са продадени за 12 минути.
 


 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: