В Северозапада превърнаха плодородието в празник

В Северозапада превърнаха плодородието в празник Снимка: НЧ "Просвета-1931" - с. Черкаски

Празник на плодородието с изложба „Златна есен – произведено на село“ организираха в планинското село Черкаски

Колко малко е необходимо, за да се събуди за живот едно малко балканско селце, кръстено на руския пълководец княз Владимир Черкаски в община Вършец. Само една искрица, запалена с много любов от председателя на местното  читалище „Просвета-1931“ Теодора Александрова. Вече 30 години тя живее в София, но корените й са от това село. От есента на миналата година е избрана на тази почетна длъжност и само за няколко месеца успя да запали огъня в сърцата на всички около нея. 

И се започнаха участия във фолклорни фестивали и събори, пресъздаване на забравени народни ритуали и обреди – „Зажънване на нивата“, „Еньовден“, Празник на хляба и др.

За мен е чест да сплотя самодейните колективи към читалището ни и заедно да възродим и популяризираме българските празници и обичай. Правя го от сърце и с много любов, с мисълта, че съхраняваме фолклорното богатство на този край“, признава Теодора.

Тези дни самодейките от певческата група, наброяваща 12 жени и бабите от групата за автентични обреди и обичаи към читалището, организираха поредната изява, този път, посветена на плодородието. То е на особена почит в крайния Северозапад, особено в планинските райони, където всичко се добива с много пот на челото, а кърската работа е преди всичко тежък труд на ръка. 

Изложбата "Златна есен - произведено на село", която зарадва очите и стопли сърцата, е плод на силата, волята, трудолюбието и въображението на хората от с. Черкаски, които съхраняват и милеят за българските обичаи и традиции, за нашенските плодове и зеленчуци родно производство.

Самодейците избират сезона на есента, която според тях е онзи миг, в който отронилото се листо погалва почти без звук земята, а наоколо сякаш умел художник е обагрил короните на дърветата в различни цветове - пурпурно червено, жълто, оранжево, тук там все още зелено, придавайки неповторима красота, специална атмосфера и настроение на празника им..

„Есента е сезонът, когато се прибират плодовете и зеленчуците -но само от онези трудолюбиви стопани, които с вяра в сърцето си са посадили семената през пролетта“, казва Иванка Ангелова, секретар-библиотекар към читалището и основен организатор на изложбата.

В този сезон в черскаските градини зреят картофи, тикви, царевица, чушки и домати, лук и чесън, ябълки и круши, дюли, мушмули и орехи, моркови в лехата, грозде в лозята - зеленчуци и плодове,„дар от боговете“, както с благоговение ги наричат местните жители.

Есен е - цветна, плодородна, благоуханна … Да отпразнуваме плодородието!“, е посланието на самодейките от НЧ „Просвета-1931 г.“ – с. Черкаски, организирали Празника на плодородието под надслов "Ден година храни".

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: