Защо смятат частната руска армия Wagner за транснационална престъпна организация

Защо смятат частната руска армия Wagner за транснационална престъпна организация Снимка: rutube.ru

Следващата седмица САЩ ще приемат официално това определение за паравоенната групировка наемници, съобщи CNN.

Белият дом обоснова решението си така: „Wagner е престъпна организация, която извършва масови зверства и нарушения на човешките права и ние ще работим неуморно, за да идентифицираме, разобличим и преследваме онези, които ѝ помагат“.

Мерките предвиждат замразяване на всички активи на Wagner в САЩ, нови санкции, които ще обхванат и системата ѝ „за поддръжка” на няколко континента, както и забрана на американски компании или частни лица да ѝ предоставят средства, стоки или услуги. 

Известен с безпардонния си език, основателят на частната военна компания и крупен руски олигарх Евгений Пригожин коментира решението на САЩ, като обяви, че занапред Wagner и американците ще продължат отношенията си като „разправа между престъпни кланове“.

Wagner участва в паравоенни действия по целия свят, вкл. в Африка и Близкия изток, но е все по-активна на украинския фронт, където се „прочу” с набирането на войници сред затворници, осъдени включително и за тежки престъпления. 

Същевременно, Вашингтон е особено загрижен от "намесата на групировката във вътрешната политика на суверенни държави". В тази връзка САЩ следят внимателно опитите на Wagner да разшири влиянието си в Европа и Африка, по-специално в Сърбия, Мали и Централноафриканската република (ЦАР). 

Позовавайки се на висш западен служител и официална телеграма от САЩ, получена от POLITICO, изданието припомня, че през последните няколко години Wagner е разширила икономическата си дейност в ЦАР, по-специално в златодобива. С инвестициите и „охраната” на Wagner, почти занаятчийската златна мина Ndassima за няколко години се превърна в огромен златодобивен комплекс, чиито печалби могат да скочат до един милиард долара. 

Rebels Retain Control of Rich Mine in Central African Republic
Златна мина в ЦАР, снимка -  voanews.com

Днес мината обхваща осем производствени зони в различни етапи на развитие. Според данните на САЩ, Wagner развива обекта за дългосрочна експлоатация, изграждайки околовръст инфраструктура, магазин и културен център, които охранява с противовъздушни оръдия, монтирани на камиони.

САЩ от години предупреждават, че Wagner използва печалбите от златодобива в ЦАР, за да подпомага руската държава, но Кремъл категорично отрича. Всеобща тайна е близостта на руския президент Владимир Путин с Евгений Пригожин, макар напоследък да се носят и слухове за напрежение между двамата, свързано с „конкуренцията” межда Wagner и второ частно руско военно формирование, което набира министърът на отбраната Сергей Шойгу. 

Wagner е известна с използването на сила в защита на интересите си в Африка. Според телеграмата, получена от POLITICO, под влиянието на частната паравоенна армия, ЦАР не разрешава дронове на мироопазващите сили на ООН да прелитат над златната мина Ndassima, а при „нарушение”, армията на страната ги обстрелва, въпреки маркировката им.

През 2020 г. бойци на Wagner „обезопасиха” района около мината, подлагайки го на масирано въоръжено прочистване. През 2021 г. групата беше обвинена в масовите екзекуции на местни жители, обявени за „бунтовници”, тъй като отказали принудителна работа в златодобива, белязван от жестоки трудови условия и чести смъртоносни инциденти. Оттогава Wagner действа в ЦАР, респ. в Африка, чрез компания, регистрирана в Мадагаскар. 

Жертви на групировката през 2018 г. станаха и членовете на руски телевизионен екип, заел се със задачата да снима филм за Wagner и дейността ѝ в Африка. Известният руски журналист Орхан Джемал, режисьорът Александър Расторгуев и операторът Кирил Радченко бяха екзекутирани в колата им от местната въоръжена групировка Seleka, също с интереси в златодобива и въоръжената му охрана, както и близък сътрудник на Wagner, .

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: