В Германия и Израел започна имунизация на деца и младежи

В Германия и Израел започна имунизация на деца и младежи

Актуална информация за епидемичната обстановка на 7 юни 2021 г.

У нас 

Обстановката е спокойна и се очаква да остане такава в следващите дни. Базовото репродуктивно число е 0,945. В рамките на текущия благоприятен сценарий това е най - високата очаквана стойност за седмицата. В следващите дни обхватът на заразата ще продължава да се свива. Такава прогноза направи математикът от БАН проф. Николай Витанов, който беше член и на разформирания Национален оперативен щаб за борба с COVID-19. „Очакванията са броят на активните случаи да намалява - да върви надолу към 15 000 и да падне под това число“, посочи експертът. 

184 860 дози от ваксината срещу COVID-19 на Pfizer/BioNTech пристигнаха днес у нас. Доставените количества веднага са разпределени към Регионалните здравни инспекции в страната. На 9 юни се очаква у нас да пристигнат още 179 010 дози от ваксината на Pfizer/BioNTech, на 10 юни - 12 000 дози Jansen, и на 11 юни - 36 000 дози Moderna. 

Данните за България 

Новите случаи на заразяване с коронавирус у нас през последните 24 часа са 47, показват данните, публикувани в Единния информационен портал. Положителни са 0,84% от взетите проби. С това броят на потвърдените случаи в страната от началото на пандемията достигна 419 473, от които 15 554 са активни. 2613 от заболелите са хоспитализирани, а 287 от тях се лекуват в интензивно отделение. 
Най-много са новозаразените в София-град – 12. Следват областите Варна (8) и Смолян (6). Без нови случаи са Благоевград, Бургас, Габрово, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Монтана, Русе, Силистра, Сливен, Търговище, Хасково, Ямбол. 
Жертвите на коронавируса достигнаха 17 820, от които 7 за последното денонощие. Като излекувани се посочват 386 099 души, 31 от които - в последното денонощие. 
Общо в България са поставени 1 464 251 дози ваксина, включително 4929 в неделя. Общият брой лица със завършен ваксинационен цикъл е 624 140. 

По света 

Считано от днес, 7 юни, българските граждани ще бъдат допускани при влизане в Испания, ако представят един от следните документи - за ваксинация, за отрицателен PСR или бърз антигенен тест, документ за преболедуване на COVID-19 или цифров сертификат на ЕС. По информация на посолството ни в Мадрид новите изисквания са в сила за всички граждани над 6-годишна възраст, които влизат на територията на Испания от рискови страни, включително от България. Документите може да се представят на испанските власти на испански или английски език, също и на френски или немски. Децата на възраст под 6 години не е необходимо да представят диагностични тестове, за да влязат в Испания. Въпреки това за тях също следва да се попълва формуляр за санитарен контрол. 

При влизане в Гърция българските граждани могат да представят и цифров сертификат на ЕС за COVID-19, сочат данни за мерките срещу коронавируса за влизане в Гърция към 6 юни, съобщиха от МВнР. Отпада и задължението за шофьорите на тежкотоварни камиони да попълват регистрационен формуляр, генериращ QR код. По данни на посолството ни в Атина цифровият сертификат е необходимо да съдържа информация или за резултат от последния направен бърз тест (до 48 часа), или за резултат от последния направен PCR тест (до 72 часа), или за завършен ваксинационен цикъл, или информация за преболедуване от COVID-19. 
Правителството на Гърция обмисля стимули, за да привлече повече хора да се ваксинират, тъй като голяма част от медиците и възрастните хора все още се колебаят, същевременно експерти прогнозират нова вълна на вируса през есента. Това съобщи заместник-министърът на вътрешните работи Стелиос Пецас. Според едно от предложенията само ваксинираните ще могат да посещават затворени места в ресторанти и таверни, да не правят задължителните тестове всяка седмица преди работа и да пътуват с предимство в страната. Лекарите от щаба за контрол на коронавируса настояват да се въведе задължително ваксиниране на работещите в здравеопазването, пожарната и учителите. По информация на Министерството на здравеопазването два милиона и половина са ваксинираните напълно в 10-милионна Гърция. 

От днес в Германия започва имунизацията на деца и младежи на възраст между 12 и 18 години. Европейската агенция за лекарствата ЕМА одобри ваксината на „Пфайзер-Бионтек“ за тях, като според досегашните изследвания ефективността й е същата като при възрастните. 
Споровете в Германия дали е необходимо тази възрастова група да се ваксинира, продължават. Германската Комисия по ваксинациите засега се въздържа от препоръка, тъй като според нея данните все още не са достатъчни. Според лекари вероятността деца да умрат или да се разболеят тежко от COVID-19 е минимална, затова не бива да се избързва с имунизирането. Според някои експерти постигането на групов имунитет не зависи от ваксинирането на децата, а от предоставянето на ваксини на страни, в които те все още липсват, а процентът на смъртни случаи е изключително висок. Все още обаче не са изследвани дългосрочните последствия от заболяването в тази възрастова група, а те може да са също толкова тежки, както при възрастните. От днес в страната отпада приоритизирането на пациенти и вече всеки, който желае, има право да получи ваксина.  

В САЩ ваксинират от седмици деца и младежи, а от 15 юни ваксината ще се предлага и на деца и младежи във Франция. Кампанията за ваксинация на юноши на възраст 12-15 години в Израел е започнала днес, но в светлината на намаляващия брой случаи здравните специалисти „препоръчват ваксинации на подрастващи с риск от развитие на тежка коронавирусна болест, юноши, живеещи с членове на семейството в риск от развитие на тежка коронавирусна болест, и такива от семейства, които ще пътуват зад граница“. Според лекарите ваксината Pfizer, използвана за ваксиниране на тийнейджъри, е ефикасна и безопасна. Повече от 5,45 милиона души в Израел са получили първа доза от ваксината, а над 5,1 милиона са получили и втора.   

Японски, американски и британски изследователи обявиха, че са  открили комбинация от два препарата, която дава много добри резултати при лечението на новия коронавирус, предаде електронното издание Юрикалърт, цитирано от БТА. Учените са комбинирали препаратите цефарантин, който се използва при възпаления, и нелфинавир, одобрен за лечението на инфекцията от вируса ХИВ. Резултатите от проучванията показват, че терапията с тях ефективно потиска вируса SARS-CoV-2. Тъй като двете лекарства имат различни антивирусни механизми, използването им в комбинация може да бъде много ефективно. 
Компютърни модели показват, че комбинираната терапия с цефарантин и нелфинавир ускорява изчистването на вируса SARS-CoV-2 от белия дроб на пациента. Това може да стане за 4,9 дни. 
Предстоят още изпитвания на комбинацията между двата препарата, преди да започне да се прилага. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: